Nekateri delavci Vegrada na plače čakajo že od aprila. Foto: BoBo
Nekateri delavci Vegrada na plače čakajo že od aprila. Foto: BoBo
Vegrad
Vegradovi delavci bodo, če bo uprava s Hildo Tovšak na čelu obljubo držala, končno dobili plače. Foto: BoBo
Tovšakova obljublja plače

Predstavniki Vegradovega sindikata na čelu s Srečkom Čatrom (vršilcem dolžnosti sekretarja velenjskega območnega sindikata SKEI) so s predsednico uprave Hildo Tovšak sedli za skupno mizo, da bi se pogovorili o stavkovnih zahtevah, ki jih je sindikat predal v torek. Tovšakova je obljubila, da bodo delavci prejeli del junijske plače, skladno z zakonom o prisilni poravnavi pa 18. septembra tudi avgustovsko plačo. Čater ob tem napoveduje tudi nadaljnje sindikalne aktivnosti za poplačilo vsega, kar bo še ostalo neplačanega.

Nekateri na plače čakajo od aprila
Več kot tisoč delavcev je od uprave velenjskega gradbenega podjetja zahtevalo predvsem neizplačane plače. Po navedbah sindikalistov zaradi njegove insolventnosti omenjeni delavci že nekaj mesecev ne prejemajo redno plač. Nekateri nanje čakajo od aprila, drugi od junija. Dolg Vegrada do zaposlenih naj bi znašal slabe tri milijone evrov, do drugih upnikov pa okoli 220 milijonov evrov.

Predsednik nadzornega sveta Vegrada v odstopu Klemen Boštjančič je pred sestankom povedal, da bo do konca dneva najbrž znano tudi, kdaj bo naslednja seja nadzornikov. Priznal je, da je komunikacija z drugima dvema nadzornikoma Samom Mastnakom in Branko Gabrijel "nikakršna", zato ne ve, ali je sejo sploh smiselno sklicevati, če se je ne bosta udeležila.

Direktorica objavila popravek sklica skupščine
Hilda Tovšak
je v petek v uradnem listu objavila popravek sklica in razširitev dnevnega reda skupščine, ki bo v ponedeljek, 30. 8., s točkami, kot jih zahteva državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP). Ta med drugim predlaga, da se upravi ne podeli razrešnice in da se ne sprejme letnega poročila za lani. PDP, ki je 29-odstotna lastnica Vegrada, meni, da letno poročilo "vsebuje velike vsebinske pomanjkljivosti", zato predlaga, naj ga skupščina ne sprejme.

Na zahtevo PDP-ja se bodo na skupščini seznanili tudi s poročilom o likvidnosti družbe, ker manjšinski delničarji ne razpolagajo s podatki o njenem poslovanju. Obenem PDP predlaga še imenovanje posebnega revizorja, ki bi med drugim preveril nastanek morebitne škode pri nekaterih poslih, med drugim pri ustanovitvi in prenosu poslovnih deležev nekaterih Vegradovih povezanih družb na družbo pooblaščenko Vegrad Naložba.

Zahteve delavci predali v torek
Delavci, kot je znano, od vodilnih zahtevajo, da bi bili poplačani v najkrajšem mogočem času in da bi bili enakopravno obravnavani, ne glede na to, v katerem podjetju skupine Vegrad so zaposleni. Če stavkovne zahteve tudi tokrat ne bi bile izpolnjene, pa so delavci od Čatra zahtevali, naj najprej organizira opozorilno stavko, nato pa tudi splošno stavko, če bi bilo to potrebno.

Vegrad bi lahko dokapitalizirali tudi upniki
Na četrtkovi seji je o Vegradu razpravljala tudi vlada. Minister za pravosodje Aleš Zalar je med drugim povedal, da bodo državni Posebni družbi za podjetniško svetovanje kot solastnici Vegrada svetovali, naj razmisli o možnosti, da bi družbo lahko dokapitalizirali tudi upniki.

Dejal je tudi, da policija in tožilstvo zoper odgovorne in pravne osebe v Vegradu in povezanih družbah trenutno vodita vrsto postopkov, povezanih s sumi kaznivih dejanj izneverjanja, poslovne goljufije in kršitev pravic delavcev.

Tovšakova obljublja plače