Po plinovodih, ki potekajo skozi Ukrajino, pride v Evropo okoli 80 odstotkov ruskega plina. Foto: Reuters
Po plinovodih, ki potekajo skozi Ukrajino, pride v Evropo okoli 80 odstotkov ruskega plina. Foto: Reuters
Gazprom poziva k pogajanjem

Ukrajini, ki je v zadnjih dneh plačala del 1,56 milijarde ameriških dolarjev dolga za dobavo plina, še vedno pa dolguje 600 milijonov dolarjev zamudnih obresti, ki so zdaj jabolko spora, je Gazprom ponudil plin po 450 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov namesto tržne cene 500 dolarjev. Ukrajina na ponudbo še ni odgovorila.

Gazprom: Ukrajina krade plin
Rusija je z začetkom leta prekinila dobavo plina Ukrajini, čez to državo pa še vedno potuje plin, namenjen v Evropo, od koder poročajo o upadu dobave plina. Rusija zmanjšano dobavo plina v Evropo pripisuje Ukrajini, ki naj bi kradla plin, namenjen evropskim porabnikom. Namestnik direktorja Gazproma Aleksander Medvedjev je Ukrajino pozval, naj se "vzdrži teh protizakonitih dejanj in se vrne za pogajalsko mizo, kjer bi se lahko dogovorili o rešitvi, ki bi bila sprejemljijva tako za rusko kot za ukrajinsko stran."

Tožba pred arbitražnim sodiščem
Gazprom je proti ukrajinskemu državnemu plinskemu podjetju Naftogaz vložil tožbo na arbitražnem sodišču v Stockholmu in sodišče zaprosil, naj Naftogazu prepove "kakršna koli dejanja, katerih cilj je zmanjšati tranzit ruskega plina v Evropo".

Ukrajina obtožbe zanika in trdi, da je Rusija sama znižala dobavo plina evropskim odjemalcem. Gazprom zagotavlja, da je v plinovod, ki poteka čez Ukrajino, spustil dodatnih 326 milijonov kubičnih metrov plina. Spor je zelo podoben tistemu izpred treh let, ko je Rusija tudi ustavila dobavo plina Ukrajini, posledično pa je tudi v Evropo prišlo manj plina. Spor še dodatno zapleta razhajanje obeh strani glede cene plina v prihodnje.

Iz nekaterih evropskih držav medtem poročajo o upadu dobave plina. V Romuniji so zabeležili 30-odstotni padec pritoka plina, Bolgariji za 10 do 15 odstotkov, Poljski za šest odstotkov, Češki pa za pet odstotkov. Iz Nemčije, Madžarske in Hrvaške poročajo o nezmanjšani dobavi.

T. V.

Gazprom poziva k pogajanjem