Foto:
Foto:

Katarski minister za nafto Abdulah Al Atijah je povedal, da ministri sploh niso razpravljali o predlogu Savdske Arabije, da bi Opec povečal količino načrpane nafte za 8,5 odstotkov dnevno.

Ministri so sicer izrazili zaskrbljenost nad visokimi cenami nafte na svetovnem trgu in se zavzeli za umiritev razmer in posledično za gospodarsko rast. O novi naftni politiki bodo izvoznice nafte spregovorile na vrhu Opeca v Bejrutu 3. junija.

Savdska Arabija bo povečala proizvodnjo nafte
Pristojni minister iz Savdske Arabije Ali Al Naimi je že v petek napovedal, da njegova država ne bo čakala na naslednji sestanek, temveč bo takoj povečala količine načrpane nafte. Tako naj bi največja proizvajalka črnega zlata na svetu načrpala približno 9 milijonov sodčkov nafte dnevno in za 18 odstotkov dvignila dosedanjo proizvodnjo. Cena sodčka je isti dan padla in prvič po desetih dneh ostala pod 40 dolarji za sodček v ZDA.

Iran opozarja, da ni vse v rokah Opeca
Al Naimi je šel v svojih napovedih še dlje in napovedal, da bo Savdska Arabija, ki ima edina na svetu še precejšnje zaloge nafte, če bo to potrebno za gospodarsko rast, povečala dnevno proizvodnjo na 10,5 milijona sodčkov dnevno. Iran, kot drugi največji proizvajalec med članicami Opeca, je napovedal da ne nasprotuje odločitvi Savdske Arabije, vendar hkrati opozoril, da cene nafre niso zgolj v rokah organizacije.