Kot kaže, je padla še druga obtožnica v zadevi Orion. Foto: MMC RTV SLO
Kot kaže, je padla še druga obtožnica v zadevi Orion. Foto: MMC RTV SLO

Na zatožni klopi se je Lužar znašel zaradi posojilnih pogodb, ki jih je Orion sklenil s tremi oškodovanci v letih 2000 in 2001. Tožilstvo mu je v obtožnem predlogu dokazovalo, da je za posojeni denar zaračunaval oderuške obresti in izkoriščal lahkomiselnost strank. A je bilo za obsodbo premalo dokazov, poroča časnik Dnevnik. Tožilka je sicer napovedala pritožbo.

Sodišče ni našlo lažnivih podatkov
Lužar je bil lani skupaj z nekdanjo sodelavko Vesno Uzar, nekdanjim notarjem Borisom Lepšo in notarko Nevenko Tory že oproščen obtožbe ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Pod obtožne predloge iz let 2005 in 2007 se je podpisal takratni višji državni tožilec Boštjan Penko, ki pa je lanskega 14. februarja odstopil od pregona, češ da ima premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka.

Zadevo je nato prevzel tožilec Jože Kozina, ki je Lužarju očital, da je med marcem 2001 in decembrom 2003 kot direktor Oriona Ltd in Oriona Invest Ltd podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion v 58 posojilnih pogodb s 45 posojilojemalci vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Med temi naj bi bili Uzarjeva, Lepša in Toryeva. A sodišče lažnih podatkov ni našlo, zato so jih oprostili.