Strategija je za zdaj le še osnutek. Foto: BoBo
Strategija je za zdaj le še osnutek. Foto: BoBo
Seznam za prodajo v treh mesecih

Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je osnutek šele preletela, zato o vsebini ni želela govoriti. Strokovnjaki iz vseh koalicijskih strank ga bodo preučili do vrha koalicije, predvidoma prihodnji teden, ko ga bodo lahko komentirali, nato pa bodo opravili drugi krog pogovorov, je povedala.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da je strategija splošna, zato je prezgodaj govoriti o imenih posameznih podjetij. Ta so sicer navedena, a še niso klasificirana. To bodo storili na podlagi razprave v koaliciji in opoziciji, je dodal Jurša. Ob tem je še enkrat poudaril, da je za DeSUS ključno, da država ostane v Zavarovalnici Triglav, prav tako se po njihovem mnenju ne gre odpovedati Petrolu.

Za Hana strategija ni noben "bavbav"
Tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je poudaril, da so osnutek strategije danes le preleteli. Po njegovih besedah gre za dokument, ki "ni bavbav in se mu ta trenutek daje preveliko težo" oz. gre za priporočila, kako naj Slovenski državni holding upravlja premoženje.

Strinjal se je, da je osnutek dobra osnova za kakovostno razpravo in da bodo šele po njej uradniki lahko naredili klasifikacijo podjetij. Napovedal je, da se infrastruktura ne bo prodajala. Dokument bi bil po njegovem lahko dokončno oblikovan v dveh ali treh mesecih.

Sprejemanje strategije upravljanja se vleče že več let. Nekdanja agencija za upravljanje kapitalskih naložb jo je leta 2011 sicer pripravila, a je takrat doživela več kritik, da ni finančno vzdržna, potem pa so prišle še predčasne volitve. V letu dni sta se nato zamenjali še dve vladi in strategija je morala počakati na druge čase. Vlada Mira Cerarja je zdaj pripravila njen osnutek, ki bo po vladni opredelitvi šel v javno razpravo.

Seznam za prodajo v treh mesecih