Telekom je premierja Boruta Pahorja in gospodarskega ministra Mateja Lahovnika povabil na obisk, da bi ju seznanil z aktualnimi temami v družbi, katere večinska lastnica je država. Foto: MMC RTV SLO
Telekom je premierja Boruta Pahorja in gospodarskega ministra Mateja Lahovnika povabil na obisk, da bi ju seznanil z aktualnimi temami v družbi, katere večinska lastnica je država. Foto: MMC RTV SLO
Telekom
Zunanja revizija poslov Telekoma v Makedoniji in nakupa družbe Najdi.si je pokazala nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Pahor o načrtih Telekoma

Telekom je svoje načrte za prenovo družbe predstavil premierju Borutu Pahorju in gospodarskemu ministru Mateju Lahovniku. Država je namreč večinski lastnik družbe.

Pogovarjali so se se predvsem o zakonodajnem in regulatornem okviru prenove in mednarodnem poslovanju, saj se je Skupina Telekom v zadnjih letih na trgih držav nekdanje Jugoslavije močno okrepila. Spremembe, ki jih načrtuje Telekom, so tako globoke, da potrebujemo na neki način soglasje vseh deležnikov, med katerimi je kot večinski lastnik tudi država, je razlog za obisk pojasnil predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević. Premier je z načrti zadovoljen in Telekomu obljublja vladno podporo, da bi postal "pomemben igralec ne le na domačem, ampak tudi nekaterih drugih za Slovenijo pomembnih trgih."

Revizija odkrila pomanjkljivosti poslov
Mednarodno poslovanje skupine je bilo že predmet posebne revizije, ki je pokazala več pomanjkljivosti pri nakupih družb v Makedoniji in pri nakupu družbe Najdi.si. Revizorji Telekomu med drugim očitajo nejasnosti pri oblikovanju prevzemnih cen.

Revizijo "makedonskega posla" so nadzorniki zahtevali zaradi njegove velikosti in zato, ker se je zgodil v začetku leta 2009, kar je le nekaj mesecev pred nastopom novega nadzornega sveta Telekoma. Kot je znano, je Telekom takrat za 190 milijonov evrov kupil makedonskega mobilnega operaterja Cosmofon in družbo Telecom Skopje (GTS), nato pa svojo dejavnost v Makedoniji združil v novoustanovljeni družbi One. Posel velja za največji prevzem, ki ga je slovensko podjetje kdaj opravilo v tujini, je februarja dejal predsednik nadzornega sveta Tomaž Berginc.

Telekom je izvedel tudi interno revizijo, ki jo je odredila uprava družbe, v kateri so pregledali Telokomove posle na Kosovu.

Ugotavljanje odgovornosti prejšnje uprave in nadzornikov
Telekomovi nadzorniki so prav zaradi zunanjih revizij naložoli upravi, da do 15. julija izvede dejavnosti za sprožitev pravnih postopkov, povezanih z ugotavljanjem odgovornosti članov uprave in nadzornega sveta prejšnjega mandata. Telekom vodi Ivica Kranjčević, ki je nasledil Bojana Dremlja.

Vlada in Telekom naj bi se pogovarjala tudi o vprašanjih, povezanih z alternativnimi telekomunikacijskimi operaterji. Nekateri namreč za svoje storitve uporabljajo Telekomovo infrastrukturo, a niso pripravljeni v celoti poravnavati računov, ki jim jih izstavlja Telekom. Zatrjujejo, da so iz računov izključili le sporni del obveznosti, Telekom pa trdi, da mu dolgujejo več kot 10 milijonov evrov.

Pahor o načrtih Telekoma