Ministrica je zadovoljna s stanjem sledljivosti mesnin. Foto: AP
Ministrica je zadovoljna s stanjem sledljivosti mesnin. Foto: AP

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je obiskala obrat Celjskih mesnin. Tam se je namenila preveriti, kakšen je sistem sledljivosti mesa, in se seznaniti z vsemi postopki, ki zagotavljajo varnost od prihoda živali v klavnico do končnega izdelka, ko pride iz predelave.

Prav tako se je želela seznaniti s postopki, ki jih vodi uprava za varno hrano s svojimi inšpekcijskimi službami. "Naš sistem sledljivosti mesa je dobro vzpostavljen in dobro deluje," meni Pivčeva.

Glede sistema javnega naročanja je pojasnila, da zakonodaja na tem področju ni takšna, da daje prednost najnižji ceni, ampak je poudarek na najugodnejšem ponudniku, ki ni nujno najcenejši.

Po besedah ministrice v sistemu javnega naročanja obstajajo mehanizmi za izbor kakovostnih izdelkov. Tako je denimo moč izdelke do 80.000 evrov vrednosti naročiti zgolj z naročilnico. V sistemu javnega naročanja pa imamo tudi do 15 odstotkov ekoloških izdelkov in do 15 odstotkov izdelkov iz sheme Izbrana kakovost. Poleg tega je v tem sistemu od 40 do 50 odstotkov lokalno pridelanih izdelkov.

Pivčeva ocenjuje, da sta sistem javnega naročanja in zakonodaja dobro zastavljena, treba je le pregledati sistem in ugotoviti, ali so mogoče kakšne izboljšave.

Posedi: Spornega mesa iz Poljske pri nas ni
Generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je znova zagotovil, da v Sloveniji ni spornega mesa iz Poljske. Vzorčenje mesa nadaljujejo, in če bodo ugotovili kaj spornega, bodo o tem obvestili javnost.

Posedi je tudi dejal, da je sporna klavnica na Poljskem zaprta, strinjal pa se je z ministrico, da je sledljivost mesa v Sloveniji ustrezno urejena.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je dejal, da je Slovenija samooskrbna in da ne potrebuje mesa iz uvoza. Ocenil je, da je v sistemu javnega naročanja preveč uvožene hrane.

15 ton poljskega mesa v Panviti?
Po poročanju Siol.net je 15 ton mesa iz poljske pokrajine, kjer je tudi sporna klavnica, v Panviti. Uvoženo je bilo prek danskega dobavitelja. Gre za t. i. goveje obreznine, mesno maso, ki se uporablja za dopolnilo klobas, hrenovk ... Dostavljeno je bilo septembra lani, zdaj je pod ključem in prodaja je preventivno ustavljena, še poroča portal.

Balažič: "Meso ne prihaja iz sporne klavnice"
"Najprej bi želel povedati, da Panvita ni trgovec z uvoženim mesom, ker smo mi eden od največjih pridelovalcev. Zaradi nizke samooskrbe pa smo tudi mi prisiljeni uvažati. Pri tem smo septembra lani uvozili nesveže meso, zamrznjene goveje zrezke, od katerih do zda
j ni bilo uporabljenega niti kilograma. To meso ne prihaja iz sporne klavnice. O tem smo posredovali inšpekciji vso dokumentacijo, pridobili smo tudi analizo od dobavitelja," je za Odmeve povedal izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

Novo mesto: Parkirano vozilo dvignilo prah

V povezavi z afero spornega govejega mesa iz ene od poljskih klavnic je nekaj vznemirjenja tudi v Novem mestu. Na parkirišču pri večjem trgovskem centru je že nekaj časa parkirano kombinirano vozilo s hladilno napravo poljskih registrskih oznak in daleč vidno reklamo za kebab, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura. Po številnih poizvedovanjih smo ugotovili, da vozilo uporablja slovenski zastopnik poljskega podjetja, ki stanuje čez cesto trgovskega centra. Vozilo naj bi še danes umaknil s tega parkirišča, saj naj bi zaradi zadnjih dogodkov slabo vplivalo na imidž trgovca, pa čeprav ni nobenih povezav z afero. Včeraj so si parkirano vozilo ogledali tudi inšpektorji uprave za varno hrano. Ker je bilo zaklenjeno, niso mogli ugotoviti morebitne prisotnosti živilske dejavnosti. V Novem mestu sta sicer dva lokala s kebab ponudbo. Lastnik lokala na Kandijski cesti je povedal, da imajo zaradi afere nekoliko manjše povpraševanje po tej hitri prehrani, zimski meseci so tudi sicer slabši za prodajo kebaba. Ker meso za kebab že več let dobavlja iz drugih virov in ne iz spornega sistema, si želi, da bi institucije aferi prišle do dna in da zaradi tega ne bi trpeli nič krivi prodajalci kebaba.