General Motors trdi, da so vozila, kljub odkriti napaki, varna za vožnjo. Foto: Reuters
General Motors trdi, da so vozila, kljub odkriti napaki, varna za vožnjo. Foto: Reuters

Poziv velja za modele chevrolet cobalt, prodane med letoma 2005 in 2010 ter Pontiac G5, prodane med letoma 2007 in 2010 v ZDA; modele pontiac pursuit, prodane v Kanadi med letoma 2005 in 2006, ter pontiac G4, ki so ga prodajali v Mehiki v letih 2005-2006.

Dve ločeni preiskavi
Ameriški avtomobilski velikan je administracijo za nacionalno cestno varnost (NHTSA) o odpoklicu obvestil v ponedeljek ob koncu preiskave o varnosti, ki jo je sprožil januarja 2009. NHTSA je sprožil ločeno preiskavo o modelih cobalt januarja letos, po prejetih več kot 1.100 pritožbah zaradi napak servovolana in njegovega mehanizma, 14 nesrečah in eni poškodbi v ZDA.

Podpredsednik GM-a je povedal, da je njihova preiskava razkrila, da se je težava razvila sčasoma in da je bolj verjetno, da se napake zgodijo pri vozilih, katerih garancija je že pretekla.

Vozila kljub težavam varna?
Podjetje skuša odpraviti težavo in trdi, da lahko vozniki ohranijo nadzor nad vozilom tudi, če odpove funkcija servovolana. Z vozili je težje upravljati pri nižjih hitrostih. Za odpoklic so se odločili, da bi pomirili svoje stranke. Za težavo GM krivi dobavitelja delov, ki je v delni lasti Toyote.

Toyota je morala v preteklih tednih odpoklicati več kot osem milijonov svojih vozil zaradi napake s stopalko pri plinu.