Na začetku tega tedna so bili delniški trgi zlasti zaradi portugalskih težav nervozni, že v torek pa so spet krenili navzgor in rast nadaljevali v sredo. Foto: EPA
Na začetku tega tedna so bili delniški trgi zlasti zaradi portugalskih težav nervozni, že v torek pa so spet krenili navzgor in rast nadaljevali v sredo. Foto: EPA
Krka
Krkine delnice so še vedno daleč najprometnejše, njihova cena pa se nikakor noče opazneje popraviti. Foto: Bobo

spodbudno, vlagatelji so se zadovoljili celo z nižjo obrestno mero od pričakovanj.

Portugalska je v sredo na dražbi tri- in desetletnih državnih obveznic zbrala 1,25 milijarde evrov, ki jih bo porabila za polnjenje svojega proračuna. Povpraševanje je bilo vsaj dvakrat večje od napovedi, kupci 10-letnih obveznic pa so se zadovoljili s 6,7-odstotno obrestno mero. To vliva upanje, da Portugalska morda le ne bo šla po poti Grčije in Irske. Na začetku tega tedna je bilo teh strahov precej, potem ko je na finančnih trgih donos desetletne portugalske obveznice presegel sedem odstotkov. Ko se je to zgodilo Atenam in Dublinu, sta morali državi kmalu zaprositi za pomoč mednarodne skupnosti.

Evropske borze spet najvišje po septembru 2008
Evro se je v primerjavi z dolarjem opazno okrepil in se zelo približal 200-dnevnemu drsečemu povprečju 1,307 dolarja. Ob 16. uri je bila njegova vrednost 1,303 dolarja. Na evropskih borznih parketih sredino trgovanje mineva zelo optimistično, kar zlasti velja za borzo v Madridu, kjer se je osrednji delniški indeks povzpel za skoraj štiri odstotke, s čimer je zbrisal vse letošnje izgube.

Frankfurt se je zavihtel na letošnji vrh. Povzpel se je za poldrugi odstotek, na 7.045 točk. Največ, štiri odstotke, je poskočila Commerzbanka. Nemčija je imela lani 3,6-odstotno gospodarsko rast. To je največ v zadnjih dveh desetletjih, spomnimo pa, da je leta 2009 nemški BDP padel za 4,7 odstotka.

Finančne krivulje: Na Kitajskem naj bi se letos upočasnilo povpraševanje po surovinah

Nafta sili proti 100 dolarjem
Tudi New York je v sredo, vsaj uvodoma, pridobival, potem ko je bilo tudi torkovo trgovanje (prvič po treh dneh) pozitivno. Indeks Dow Jones (11.671 točk) se je namreč zvišal za 0,3 odstotka. Čeprav je proizvajalec aluminija Alcoa s četrtletnimi poslovnimi rezultati presegel pričakovanja, so delnice padle za odstotek. Pričakovanje o še naprej solidnem okrevanju svetovnega gospodarstva pa navzgor poganjajo cene nafte. Danes je bilo treba za nafto vrste brent plačati že 98,28 dolarja za 159-litrski sod, kar je največ po oktobru 2008. Vzrok za visoke cene so tudi težave na naftovodih na Aljaski in Norveškem.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

INTEREUROPA

+1,35 %

3,75 EUR

TELEKOM

+1,19 %

85,00

KRKA

+0,32 %

62,20
GORENJE

+0,00 %

13,10
NOVA KBM

+0,00 %

10,00

PETROL

-0,37 %

266,00
MERCATOR

-0,90 %

154,00

LUKA

-3,09 %

15,70


Promet s Krko presegel milijon evrov
Indeks SBI TOP, ki vključuje delnice šestih slovenskih podjetij, se ta teden še ni uspel obrniti navzgor. V sredo je SBI TOP (834 točk) izgubil 0,07 odstotka, potem ko so se za skoraj odstotek pocenile Mercatorjeve delnice. Najprometnejši delnici sta se podražili. S Krko je bilo za skoraj 1,2 milijona evrov prometa, s Telekomom pol manj. S Krko so se najvišji posli sklepali pri 62,5 evra, s Telekomom pri 85. Lukine delnice so padle na 15,7 evra, kar je najmanj v zadnjih treh mesecih.