Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil kmalu. Foto: BoBo
Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil kmalu. Foto: BoBo
Poslanci potrdili zakon za zaščito Mercatorja

"V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah," je ob obravnavi predloga zakona na seji matičnega odbora DZ-ja za gospodarstvo pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Vlada bo lahko z uveljavitvijo zakona v družbo sistemskega pomena v primeru, ko je večinski lastnik družbe v postopku zaradi insolventnosti, poslala začasnega izrednega člana uprave. Ta bi moral družbo nato ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne bo pa se smel vpletati v redno poslovanje. Družba sistemskega pomena pa je opredeljena tako, da je zakon dejansko "napisan" za Mercator.

Premier Miro Cerar je pred koalicijskim vrhom ocenil, da je predlog zakona v trenutnem položaju smiseln in primeren ukrep, ki je tudi strokovno utemeljen. Cerar je tako prepričan, da je morala država glede na položaj v Agrokorju storiti ta prvi korak, da "ne bi prišlo do izčrpavanja Mercatorja na račun Agrokorja".

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak je objavil, da je Agrokor za svetovalca za prestrukturiranje podjetja izbral agencijo AlixPartners iz New Yorka. Gre za eno izmed petih največjih podjetij na svetu, ki se ukvarjajo s takšnimi težavami, kot jih ima hrvaški koncern. Njihovi finančni strokovnjaki so že prispeli v Zagreb, pričakujejo pa, da bodo proces prestrukturiranja Agrokorja končali v letu dni.

SDS in NSi: Neustaven poseg v lastnino
Predlaganemu zakonu so nasprotovali v NSi-ju in SDS-u, saj so mnenja, da zakon predstavlja poseg v zasebno lastnino in je kot tak neustaven. Poslanec SDS-a Matej Pogačnik pa je ob tem dejal, da trenutna zakonodaja o gospodarskih službah dovolj dobro ščiti gospodarske družbe pred obvladujočimi družbami.

Po mnenju koalicijskih poslancev pa je predlagani zakon potreben in tudi ni neustaven, saj so sledili pojasnilu ministra Počivalška, da je poseg v zasebno lastnino minimalen in kot tak ni neustaven. "Naša ustava posredno priznava, da ima svoboda meje in da zasebni podjetniški pokusi v imenu iskanja dobička ne smejo povoziti interesa javnosti," je dejal poslanec SD-ja Jan Škoberne.

Poslancem ZL-ja se zdi zakon nepotreben, a mu niso nasprotovali. "Gre za promocijsko potezo vlade, ki si želi oprati roke nad izjemno težkim položajem, v katerem se je znašel Mercator," je dejal Matej T. Vatovec. Scenarij je bil namreč jasno zapisan že pri prodaji Mercatorja Agrokorju pred tremi leti, je prepričan Vatovec, ki je dodal, da se je že takrat vedelo za veliko zadolženost hrvaškega kupca.

Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje Mercatorja?
V besedilu sicer Mercator, ki zaposluje 10.000 ljudi, ni omenjen, vendar je edino slovensko podjetje, ki izpolnjuje merila za družbo sistemskega pomena, to je najmanj ena milijarda evrov letnih prihodkov in najmanj 6.000 zaposlenih na ozemlju Slovenije.

Počivalšek sicer trdi, da je Mercator trenutno normalno delujoče podjetje, njegove besede pa sta potrdila tudi predstavnika dveh dobaviteljev. S sprejetjem zakona pa bodo preprečili sklepanje za Mercator škodljivih poslov Agrokorja. Tako bo prepovedano dajanje garancij, poroštev in posojil, dodaten nadzor pa bo v družbi izvajal izredni član uprave.

Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, pa bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil kmalu. Nekateri mediji so že poročali, da so ti slabši od načrtov, vzrok za to pa naj bi bile tudi nekatere poteze in odločitve Agrokorja kot lastnika. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi izguba presegla 50 milijonov evrov.

Poslanci potrdili zakon za zaščito Mercatorja