Ivan Zidar se tokratnega zaslišanja pred preiskovalno komisijo zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležil. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ivan Zidar se tokratnega zaslišanja pred preiskovalno komisijo zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležil. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Če želite, da 43. odgovorim na vaše vprašanje drugače, me morate dati vsaj na natezalnico ali mi nohte pulit.

Mirko Bandelj o tem, ali je prisostvoval sestanku
Rado Likar
Rado Likar je poudaril, da je namen zaslišanja, da se ugotovi, kdo in v kakšni vlogi je bil na sestnaku pri domnevnem dogovarjanju za posle pri gradnji avtocest. Foto: MMC RTV SLO

Preiskovalna komisija, ki preiskuje gradnje avtocest, je zaradi domnevnega sestanka avgusta 2004 o oddaji del pri predorih Trojane in Šentvid soočila poslanca LDS-a Antona Anderliča, nekdanjega izvršnega direktorja področja nizkih gradenj v SCT-ju Roberta Kuzmana in nekdanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja. Kot je pojasnil predsednik komisije Lado Likar, je "namen soočenja potrditev zloglasnega sestanka, saj so si pričanja nasprotovala."

Soočenje: Anderlič - Kuzman
Robert Kuzman je na Likarjevo vprašanje o vlogi Anderliča in Bandlja na sestanku odgovoril: "Zabeležko sem pripravil, se pa ne spomnim, da bi imela kakršno koli vlogo. Takrat sem bil v funkciji direktorja nizkih gradenj in sestankov je bilo nebroj. Kar se pa Anderličeve prisotnosti tiče, ne morem odgovoriti z da ali ne." Kuzman je še povedal, da se ne spomni nobenih pripomb v zabeležki, prav tako se ne spomni, da bi jo komu vročal, ker jo je "pustil tam".

Anderlič pa je zatrdil, da nikoli ni bil na nobenem sestanku, "na katerem bi si delili kake posle", in poudaril, da so se "posli določali na podlagi javnih razpisov, po zakonu, ki je to določal".

Anderlič je predsedniku komisije še "priporočal", da si pridobi vse dokumente glede poslov, ki jih preiskuje. Izpostavil je še, da je "skrb vzbujajoče", da je Likar izjavil, da je bil na komisiji kot preiskovanec, čeprav je bil vabljen kot priča in opozoril na "korektno komuniciranje z mediji". Likar je tako označevanje zanikal.

Soočanje: Bandelj - Kuzman
"Nikoli nisem bil na takem sestanku, tudi če sem kdaj bil na takem sestanku, dopuščam možnost, da smo kdaj vsi bili skupaj, zanesljivo se pa nikoli nisem dogovarjal o kakih zadevah, ki jih domnevate glede na ta zapisnik," je pojasnil Mirko Bandelj.

Kuzmanov odvetnik Miha Kozinc pa je dodal, da ne vidi "razlike med izjavami enega in drugega, če eden reče, da se sestanka ne spomni, drugi pa dopušča možnost".

Zidar poslal zdravniško opravičilo
Člani preiskovalne komisije DZ-ja za gradnjo avtocest so na zaslišanje povabili tudi predsednika upravnega odbora SCT-ja Ivana Zidarja. Zidar je komisiji posredoval zdravniško opravičilo.

Zidar je sicer pred komisijo novembra lani pojasnil, da so si slovenska gradbena podjetja pri izvajanju avtocestnega programa dela delila glede na zmogljivosti, a zavrnil kakršna koli kartelna dogovarjanja.

Spomnimo.
Na zadnji seji maja je preiskovalna komisija soočila Anderliča, Bandlja in nekdanjega člana uprave Darsa Abdona Peklaja. Vsi so ponovili svoje izjave, da se ne spomnijo domnevnega sestanka avgusta 2004 o oddaji del pri predorih Trojane in Šentvid. Na soočenje je bil sicer vabljen tudi Kuzman, vendar se je opravičil.

Če želite, da 43. odgovorim na vaše vprašanje drugače, me morate dati vsaj na natezalnico ali mi nohte pulit.

Mirko Bandelj o tem, ali je prisostvoval sestanku