Rado Likar upa, da bo komisiji, ki jo vodi, uspelo dokazati vpletenost politike v nepravilnosti pri gradnji avtocest. Foto: MMC RTV SLO
Rado Likar upa, da bo komisiji, ki jo vodi, uspelo dokazati vpletenost politike v nepravilnosti pri gradnji avtocest. Foto: MMC RTV SLO

"Radi bi ugotovili, kdo iz politike je botroval pri teh poslih," je predsednik komisije opisal glavno usmeritev komisije v prihodnjih mesecih in dodal, da je primarno delo komisije dokazati politično odgovornost pri gradnji avtocest.

Sledijo soočenja prič
Likar (SDS) je povedal, da so na današnji seji komisije sprejeli nekaj formalnih zadev in sklep, da bodo soočili nekdanjo direktorico CP Maribor Marijo Žinkovič in nekdanjega člana uprave Darsa Abdona Peklaja.

"Pričanji Žinkovičeve in Peklaja glede zemonskega sporazuma sta se na določenih mestih razlikovali in izključevali, kar je razvidno tudi iz magnetograma, zato smo se odločili, da ju soočimo" je razložil Rado Likar, ki želi razjasniti predvsem, kdo vse je bil ob podpisu kartelnega dogovora prisoten in kaj točno so se dogovorili.

Likar ne izključuje zaslišanja kake nove priče, "ki bi si zdaj, ko gradbena podjetja propadajo, upala pričati pred komisijo ali pa nam bo zaradi istega razloga uspelo pridobiti še kakšne nove dokumente".

Sodelovanje z UVK-jem
Edini dokument, s katerim zdaj razpolaga preiskovalna komisija, je dokument o zemonskem sporazumu, ki so ga pridobili od urada za varstvo konkurence. Po besedah predsednika preiskovalne komisije bodo v svoje delo vključili tudi poročilo in sklep, ki ga urad pripravlja.

"Preiskovali bodo gradnjo predora Šentvid"
Ko bodo končali preiskavo kartelnega dogovarjanja in predstavili poročilo komisije, se bodo lotili preiskave nepravilnosti pri gradnji predora Šentvid. Predor bodo pod drobnogled vzeli, zato ker naj bi bila gradnja predora tudi po mnenju stroke predraga, je še povedal Likar.