Prizor iz velenjskega premogovnika. Foto: BoBo
Prizor iz velenjskega premogovnika. Foto: BoBo

Izpad v višini 140.000 ton premoga delijo na dva dela, kar pomeni, da je primanjkljaj 70.000 ton posledica zelo zahtevnih razmer na odkopu -95/A, za še enkrat toliko pa je bila proizvodnja manjša zaradi epidemije novega koronavirusa.

Tudi na pripravskih deloviščih so imeli v osnovi zastavljen preobsežen načrt, ki je predvideval 7417 metrov novih prog. Takšen rezultat so nazadnje dosegli pred 15 leti, vendar z bistveno več zaposlenimi, kot jih imajo danes. Ta načrt so sredi leta spremenili na 5700 metrov novih prog. Ocenjujejo, da bodo ob koncu leta izdelali med 5300 in 5400 metrov novih prog, saj so 300 metrov izgubili pri pripravi odkopne plošče G4/C. Slednja se še ni začela, saj je načrtovana za jesen prihodnje leto.

Po oceni premogovnika je bila prva polovica leta zelo zahtevna tudi s stališča načrtovanih delovnih dni. Predvsem v spomladanskih mesecih so imeli veliko dodatnega dela, saj so v jami delali skoraj vse sobote in nedelje. Druga polovica leta pa je bila nekoliko bolj umirjena. Nekaj težav so imeli s povečano odsotnostjo zaposlenih v poletnih mesecih in hkratnim delovanjem proizvodnje na treh odkupih.

Jesen je zaznamoval precej težak zagon odkopa -95/A. Poleg težkih geomehanskih pogojev so imeli v začetni fazi delovanja tega odkopa tudi neugodno plinsko stanje, kar je pomenilo več zastojev, medtem pa je odkop -95/C deloval stabilno.

Prihodnje leto je načrtovana proizvodnja 3,3 milijona ton premoga, rudarje pa čakajo tudi tri montaže in tri demontaže odkopov. Januarja in februarja bodo tako imeli demontažo odkopa -95/C in montažo odkopa G4/B. Junija in julija bodo imeli montažo odkopa 110/B in demontažo odkopa 110/A. Septembra in oktobra pa naj bi demontirali odkop G4/B in montirali odkop G4/C.
Na pripravskih deloviščih je v načrtu okoli 5,4 kilometra novih prog in približno 300–500 metrov pretesarb. V ta načrt je vključenih 600 metrov stabilnih objektov in 4,8 kilometra etažnih prog, ki so namenjene neposredni proizvodnji premoga in imajo zaradi tega tudi krajšo življenjsko dobo.