Stečajni upravitelj gradbene družbe SCT-ja Leon Benigar Tošič je za 30. september sklical prvo javno dražbo, na kateri bo na prodaj 76 osebnih in lahkih dostavnih vozil. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj gradbene družbe SCT-ja Leon Benigar Tošič je za 30. september sklical prvo javno dražbo, na kateri bo na prodaj 76 osebnih in lahkih dostavnih vozil. Foto: MMC RTV SLO
Gradis
Stečajni upravitelj Gradisa Celje Zlatko Hohnjec bo predvidoma 15. oktobra objavil novo javno dražbo, na kateri bo skušal po znižanih cenah prodati betonarno, nekaj nepremičnin in Gradisov samski dom v Celju. Foto: MMC RTV SLO

Stečajni upravitelj gradbene družbe SCT-ja Leon Benigar Tošič je za 30. september sklical prvo javno dražbo, na kateri bo na prodaj 76 osebnih in lahkih dostavnih vozil. Glede na izklicne cene bo na prodaj skupno za 168.000 evrov premoženja, je razvidno iz objave na Ajpesu. Dražba bo v prostorih SCT-ja na Vošnjakovi v Ljubljani.

Benigar Tošič, ki v petek za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv, je konec junija povedal, da je dal preveriti cenitve premoženja ter da za september načrtuje začetek prodaje premoženja in tudi vložitev tožb za izpodbijanje poslov, ki bi lahko pomenili oškodovanje stečajne mase.

SCT je v stečaju od 15. junija
V julija objavljenem izrednem poročilu je sodišče obvestil o nekaterih domnevno spornih transakcijah v času trajanja prisilne poravnave družbe, s katerimi je soglašala razrešena upraviteljica Magda Šantl. Po njegovih ugotovitvah je SCT 20. maja letos, ko je bil v postopku prisilne poravnave, opravil tri nakazila hčerinski družbi SCT Asfalti s soglasjem tedanje upraviteljice Šantlove, ki je podpisala plačilni nalog.

Nakazila so bila skupaj vredna 522.000 evrov, izvedena pa naj bi bila zgolj zato, da bi se denarna sredstva prenesla z računa insolventnega dolžnika, torej družbe SCT, s čimer naj bi Šantlova onemogočila davčno izvršbo zaradi neplačanega davka na dodano vrednost med prisilno poravnavo, ki je na banko prispel isti dan.

SCT je v stečaju od 15. junija, tako da lahko upniki terjatve prijavijo do 15. septembra. Upnikom ni treba znova prijavljati terjatev, ki so jih že prijavili v prisilni poravnavi, v kateri je bilo sicer priznanih za 120,15 milijona evrov navadnih terjatev in za 24,4 milijona evrov prednostnih, ločitvenih in izločitvenih terjatev.

Cena Gradisove betonarne znižana
Stečajni upravitelj Gradisa Celje Zlatko Hohnjec bo predvidoma 15. oktobra objavil novo javno dražbo, na kateri bo skušal po znižanih cenah prodati betonarno, nekaj nepremičnin in Gradisov samski dom v Celju. Hohnjec je povedal, da je tokrat ceno za betonarno znižal s petih milijonov evrov na 3,2 milijona evrov.

Pojasnil je, da znižani ceni znova nasprotuje Abanka, česar sam ne razume več. "Betonarna se prodaja po pošteni najvišji tržni vrednosti. Abanka bi jo še naprej prodajala za pet milijonov evrov, čeprav nam to na prvi javni dražbi ni uspelo, saj ni bilo nobenega kupca. Tudi za 3,2 milijona evrov ne verjamem, da bom imel kupca," je dejal Hohnjec.

"Abanka bi rada 'zamaskirala' svoje napačne odločitve iz preteklosti"
Hohnjec meni, da ima Abanka najbrž svoje razloge, zakaj vztraja pri prodaji betonarne za pet milijonov evrov. Abanka bi rada svoje napačne odločitve iz preteklosti "zamaskirala" oz. prekrila, a to je nesmiselno početje, je dejal in dodal, da na ta način Abanka samo zavlačuje postopek prodaje stečajnega premoženja.

Na novi javni dražbi bo Hohnjec skušal prodati tudi samski dom, za katerega je izklicno ceno znižal z 2,4 milijona evrov, na 1,68 milijona evrov. Določene nepremičnine, ki jih je na prvi dražbi skušal prodati po izklicni ceni 170.000 evrov, zdaj prodaja za 102.000 evrov.