Po sprejetju zdravstvene reforme je reforma bančnega sektorja nova najpomembnejša naloga predsednika ZDA. Foto: Reuters
Po sprejetju zdravstvene reforme je reforma bančnega sektorja nova najpomembnejša naloga predsednika ZDA. Foto: Reuters
Wall Street
Wall Street se otepa bančne reforme. Foto: EPA

Nepremišljenim navadam in finančnim podjetjem, ki so delovala kot "banditi", ne bi smel več pustiti delati, je dejal predsednik ZDA v govoru na newyorškem kolidžu Cooper Union pred okoli 700 študenti, predstavniki finančne industrije in potrošnikov, predsedniškimi svetovalci in drugimi.

Zakon kmalu v senatu
Reforme so v interesu finančnega sektorja, zato mu bančniki in lobisti ne bi smeli nasprotovati, je dejal. O zakonu, ki predlaga strožji nadzor, bo senat razpravljal prihodnji teden. Predstavniški dom ga je potrdil že decembra.

Nova pravila, ki naj bi preprečila nastanek nove finančne krize, vključujejo mehanizem za ukinitev velikih, medsebojno povezanih finančnih ustanov, ki so tako velike, da bi njihov nenaden zlom pretresel gospodarstvo.

Večji nadzor nad trgom
Poleg tega naj bi uvedli nadzor nad trgom izvedenih finančnih instrumentov, poseben organ, ki bi oprezal za morebitnimi grožnjami širšemu finančnemu sistemu, in agencijo za zaščito potrošnikov, nekakšen vmesni člen med potrošniki na eni ter bankami in drugimi finančnimi ustanovami na drugi strani.

Obama je zatrdil, da ni proti moči prostega trga, kot mu očitajo nekateri. "Prosti trg ni bil nikoli mišljen kot proste roke, da vzameš, kar koli lahko, kakor koli lahko vzameš. To se je zgodilo prepogosto v letih, ki so vodila do krize," je predsednik povedal newyorškemu občinstvu.

Republikanske kritike
Glavni cilj nove zakonodaje, ki naj bi uveljavila strožji nadzor nad finančnim sektorjem, je zavrtje reševanje bank z davkoplačevalskim denarjem. Nekateri republikanci trdijo, da naj bi od demokratov podprt zakon prej opogumljal kot zaviral reševanje velikih bank v prihodnosti. Demokrati upajo, da bodo unovčili nezadovoljstvo volivcev nad reševanjem finančnih institucij prejšnje, republikanske administracije na novembrskih kongresnih volitvah.