Protestniki so prižgali svečo. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Protestniki so prižgali svečo. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Nič novega za delavce Steklarske nove
Steklarji: Če bo treba, bomo šli tudi mi na ulice
Prepir med vlado in steklarji

"Do danes se ni zgodilo praktično nič, niti za tiste, ki že izpolnjujejo pogoje, da bi šli v pokoj, niti za tiste, ki so imeli beneficirano dobo," je poudaril predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar, ki je pred vladnim poslopjem pričakal skupino nekdanjih zaposlenih v Steklarski novi. Ti ne le da niso pričakali poplačila prispevkov, temveč tudi sprememb zakona o plačilu prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje ne.

Lombar: Z zakonom bi rešili vprašanje 150.000 zaposlenih
Lombar pravi, da bi s tem zakonom, ki se vendarle pripravlja, rešili vprašanje 150.000 zaposlenih v Sloveniji, ki se za prispevke zdaj lahko obrišejo pod nosom in da se mora zato to problematiko rešiti v najkrajšem mogočem času.

Da vlada v letu dni ni naredila nič, je v pogovoru, ki se je sprevrgel v prepir, državnemu sekretarju v premierjevem kabinetu Milošu Pavlici pred poslopjem na Gregorčičevi ulici zabrusil tudi predstavnik delavcev Stjepan Miklaužič.

Pavlica: Zaradi prispevkov ob upokojitvi ne bo nihče prizadet
Pavlica mu je na to odgovoril, da se s spremembo zakona ukvarja množica strokovnjakov in da pri tem težijo k temu, da bi neplačane prispevke priznali kot plačane. Zapletalo naj bi se zato, ker so pravna mnenja, kaj to pomeni za sistem socialnega zavarovanja, zelo deljena. Kljub temu obljuba, da nihče v trenutku, ko se bo upokojeval, zaradi prispevkov ne bo prizadet, ostaja, je zatrdil sekretar in dodal, da se to tudi do zdaj še ni zgodilo. To po njegovih besedah zagotavljajo tako na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

"Ni res," se je na to trditev glasil komentar predstavnika steklarjev Božidarja Hrupa: "Tisti, ki so imeli beneficirano dobo, bi bili že v pokoju, pa ne morejo biti." Sledilo je dolgo prerekanje o tem, kako se v resnici dagaja s temi upokojitvami. Hrup je ob koncu napovedal še, da bodo nekdanji zaposleni v Steklarski novi kmalu vložili skupinsko tožbo zoper državo. Prepričan je, da za stečaj družbe niso odgovorni delavci, temveč "nesposobno" vodstvo, ki ga je postavila država.

"Pahor je lažnivec"
Pojasnimo še, da so v živahnem pogovoru "letele" tudi izjave, da se bodo sredine demonstracije študentov vladi še ponovile (z ulico so zažugali tudi steklarji), da je koga sram, da se je leta 1991 boril za tako državo, da je premier Borut Pahor lažnivec in da se očitno splača prekvalificirati za delo z ravnim steklom, saj bo parlament, kot kaže, še večkrat potreben popravil.



Nič novega za delavce Steklarske nove
Steklarji: Če bo treba, bomo šli tudi mi na ulice
Prepir med vlado in steklarji