Nadzorniki so po hitrem postopku razrešili direktorja Gena Energije Martina Novšaka. Foto: BoBo
Nadzorniki so po hitrem postopku razrešili direktorja Gena Energije Martina Novšaka. Foto: BoBo

Najpomembnejši razlog za odpoklic Novšaka je bil po pojasnilu nadzornikov dopis, ki ga je 9. januarja poslal francoski inštitut za jedrsko in sevalno varnost IRSN. V dopisu IRSN zaradi geoloških in seizmičnih značilnosti lokacije izrecno odsvetuje gradnjo novega bloka ob obstoječi jedrski elektrarni in prosi Novšaka, naj s pismom nemudoma seznani tudi Upravo za jedrsko varnost RS in upravo Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

Nadzorni svet s tem dopisom ni bil seznanjen, prav tako Novšak o njem ni nemudoma obvestil Uprave za jedrsko varnost RS, ki nadzira varnost jedrske elektrarne v Krškem.

"Takšno ravnanje poslovodje je povsem neodgovorno in ga nikakor ni mogoče razumeti niti kot skrb za jedrsko varnost niti kot profesionalno gesto vestnega in odgovornega gospodarstvenika," so zapisali nadzorniki.

Za vršilca dolžnosti je bil za obdobje šestih mesecev imenovan strokovnjak za jedrsko tehniko Igor Šalamun.

Novšak presenečen nad razrešitvijo
Direktor Gena Energije Martin Novšak je bil zelo presenečen nad razrešitvijo, uradnega obvestila o razrešitvi pa še ni dobil.

"Sem pa zelo presenečen, da se to dogaja, tako časovno kot vsebinsko," je dejal Novšak. Podrobneje pa bo komentiral, ko bo dobil uradno poročilo nadzornikov.

"Delal sem v Nuklearni elektrarni Krško, sem šolan za to, na področju jedrske varnosti dobro poznam te stvari. Zelo dobro smo zagotavljali jedrsko varnost in dobro obratovanje teh enot, na tem ne vidim nobenih razlogov za zamenjavo," je še dejal Novšak.