Evrsko območje - BDP se krči (klik za povečavo). Foto: Umar
Evrsko območje - BDP se krči (klik za povečavo). Foto: Umar
Pogovor s Francem Križaničem in Jožetom Mencingerjem
Gospodarstveniki o napovedih

Na to kažejo opazna znižanja rasti izvoza blaga, obsega industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti, vrednosti opravljenih del v gradbeništvu in realnega prihodka v trgovini na drobno v novembru in decembru.

Ob zmanjšanju povpraševanja v EU-ju in zunaj Unije Slovenija zaznava predvsem krepak padec izvoza; ta se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni nominalno znižal za 9,4 odstotka. Močno se je zmanjšala tudi investicijska dejavnost, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

Vasle ne bi bil presenečen, če bi statistični urad za zadnje lansko četrtletje ugotovil negativno gospodarsko rast. "Glede na pričakovanja in ocene so podatki, ki prihajajo iz finančnega in realnega sektorja, zelo slabi," je dejal. Poudaril je, da je ponoven zagon gospodarstva pričakovati v letu 2010, pri tem pa bodo pomembno vlogo igrali ukrepi na evropski ravni in ukrepi, ki jih sprejema slovenska vlada in bodo uresničeni v slovenskem gospodarstvu.

Po sledi trgovinskih partneric
Krčenje gospodarske rasti v evrskem območju se je v zadnjem tromesečju lanskega leta še stopnjevalo (-1,5 %). BDP je bil nižji kot v predhodnem četrtletju v vseh naših najpomembnejših trgovinskih partnericah.

Podobno kot v naših najpomembnejših gospodarskih partnericah se razmere zaostrujejo tudi v domačem okolju. Skromna kreditna dejavnost bank se je po občutnejši umiritvi v novembru nadaljevala tudi decembra. Decembrska medletna rast obsega posojil je bila najnižja v zadnjih dveh letih in pol (18,1 %). Ob vse večjem zaostrovanju razmer na mednarodnih medbančnih trgih so banke decembra že drugi mesec zapored neto odplačevale kredite, najete v tujini. "Januarja se je kreditna aktivnost bank sicer nekoliko okrepila, vendar so neto tokovi še vedno dosegli le slabih 40 % vrednosti iz januarja 2008," še pravi Vasle.

Pogovor s Francem Križaničem in Jožetom Mencingerjem
Gospodarstveniki o napovedih