S & P je ena od treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij. Foto: EPA
S & P je ena od treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij. Foto: EPA
Španska bonitetna ocena znižana

Agencija S & P se je za znižanje bonitetne ocene odločila zaradi slabih obetov za gospodarsko rast in tveganja, ki je povezano s španskimi bankami.

Čeprav se je špansko gospodarstvo letos pokazalo znake prilagodljivosti, pa Španijo še vedno obremenjujejo visoka brezposelnost, kreditni krč, visoka zadolženost zasebnega sektorja in napovedi, da bodo imele težave tudi največje trgovinske partnerice Španije.

Oceno za kratkoročni državni dolg je S & P pustil nespremenjeno. Že v torek je bonitetna agencija znižala bonitetno oceno desetim največjim španskim bankam, med njimi bankama Satander in BBVA, s čimer je sledila podobni potezi bonitetne agencije Moody's. Za znižanje ocene se je S & P odločil zaradi težavnega makroekonomskega in finančnega okolja.

Zaradi finančne krize je portugalska vlada v četrtek predlagala še ostrejše varčevalne ukrepe, ko je predstavila predlog proračuna. Z novimi varčevalnimi ukrepi želi vlada izpolniti pogoje za odobritev mednarodne finančne pomoči.

Novi ukrepi na Portugalskem
Portugalski premier Pedro Passos Coelho je v televizijskem nagovoru po sprejetju proračuna na vladi dejal, da bodo morali biti ukrepi ob krčenju gospodarstva še ostrejši.

Med novimi ukrepi je začasna ukinitev 13. in 14. mesečne plače za javne uslužbence, enakega ukrepa pa bodo deležni tudi upokojenci, ki na mesec prejmejo več kot tisoč evrov.

V zasebnem sektorju naj bi zaposleni delali po pol ure več na dan, zvišal naj bi se davek na dodano vrednost, zarezali pa naj bi tudi v sredstva za zdravstvo in izobraževanje.

"Ti ukrepi so začasni in bodo veljali le med programom finančne pomoči," je dejal premier in dodal, da je v igri kredibilnost države, zato nameravajo doseči zastavljene cilje.

Maja letos je Portugalska prejela 78 milijard dolarjev vredno finančno pomoč od Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), zaradi česar je morala privoliti v uvedbo ostrih varčevalnih ukrepov.

Španska bonitetna ocena znižana