Predsednik Sarkozy je zaradi izrednega zasedanja prekinil svoj dopust, enako pa so storili tudi nekateri ministri v francoski vladi. Foto: EPA
Predsednik Sarkozy je zaradi izrednega zasedanja prekinil svoj dopust, enako pa so storili tudi nekateri ministri v francoski vladi. Foto: EPA
Pariz
Zaradi ugibanja o izgubi bonitetne ocene AAA so delnice na francoski borzi trgovanje končale v rdečih številkah. Foto: EPA
Francija rešuje svoje finance

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je prekinil dopust in se vrnil v Pariz, je sklical izredno zasedanje z nekaterimi ministri in guvernerjem francoske centralne banke ter znova poudaril zavezo že napovedanim ukrepom za stabilizacijo francoskih javnih financ. "Ti ukrepi bodo uresničeni ne glede na razvoj gospodarskega položaja," je napovedal Sarkozy.

Francoski predsednik je tako svojim ministrom za finance in proračun naročil, naj pripravijo dodatne ukrepe za uresničevanje francoskega načrta za znižanje primanjkljaja. Kakšni bodo ti ukrepi, bo francoska vlada dokončno odločila 24. avgusta.

"Ne glede na svetovno gospodarsko nestabilnost, znižanje bonitetne ocene ZDA in nervozo svetovnih trgov bomo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bi dosegli svoje cilje," je po izrednem srečanju povedal francoski finančni minister Francois Baroin.

Francija obljubila, da bo znižala javnofinančni primanjkljaj
Francija, ki je najbolj zadolžena država od vseh šestih v evrski skupini, ki imajo oceno AAA, naj bi imela letos 5,7-odstotni javnofinančni primanjkljaj. Vlada je obljubila, da ga bo prihodnje leto znižala na 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda, leta 2013 pa naj bi ga spravila pod tri odstotke BDP-ja.

Tudi javni dolg je presegel priporočenih 60 odstotkov BDP-ja, kot narekuje Evropska unija, saj znaša že 85 odstotkov BDP-ja, nestabilnost gospodarskih trgov pa ne vzbuja upanja, da bo kmalu bolje.

Zaradi omenjenih težav je Mednarodni denarni sklad (IMF) že prejšnji mesec ocenil, da Francija načrtov zaradi slabega okrevanja francoskega gospodarstva brez dodatnih ukrepov ne bo uspela izpolniti.

Bo tudi Francija sledila ZDA?
Zadnje dni so se pojavila ugibanja, da bi lahko bila Francija po ZDA naslednja večja država, ki bi jo doletela izguba bonitetne ocene AAA. Francosko finančno ministrstvo je ob tem zanikalo, da naj bi se država bližala znižanju bonitetne ocene. "Te govorice so popolnoma neutemeljene in tri bonitetne agencije - Standard & Poor's, Fitch in Moody's - so potrdile, da ni tveganja za znižanje," so poudarili na ministrstvu.

Tudi bonitetna hiša Standard & Poor's je ta teden zagotovila, da Franciji ne grozi znižanje bonitetne ocene, prav tako hiša Fitch, ki je potrdila, da za Francijo ohranja bonitetno oceno AAA. A so izmenjave posojilnega tveganja (credit default swaps), s katerimi se vlagatelji zavarujejo pred neizpolnitvijo poplačil, ta teden dosegle rekordno vrednost, kar pomeni, da vlagatelji razmere v Franciji jemljejo zelo resno.

Evropske borze v rdečih številkah
Ugibanja o znižanju bonitetne ocene Francije so močno prizadela tudi borze. Indeks CAC 40 je v Parizu trenutno 3,77 odstotka pod izhodiščem, zelo slabo pa so jo odnesle tudi delnice bančnega giganta Societe Generale, ki so v nekem trenutku trgovale celo 20 odstotkov pod začetno vrednostjo.

Francija rešuje svoje finance