Veterani Wall Streeta ne pomnijo, da bi doživeli dogodke, kot so jim priča po letu 2008. Vodilni indeksi so sicer občutno okrevali po finančni krizi, njihova vrednost se je tudi podvojila, toda v zadnjih dveh tednih so bili padci izjemno hudi in kažejo strah vlagateljev, da se bliža nova recesija. Foto: Reuters
Veterani Wall Streeta ne pomnijo, da bi doživeli dogodke, kot so jim priča po letu 2008. Vodilni indeksi so sicer občutno okrevali po finančni krizi, njihova vrednost se je tudi podvojila, toda v zadnjih dveh tednih so bili padci izjemno hudi in kažejo strah vlagateljev, da se bliža nova recesija. Foto: Reuters
Commerzbank
Dobiček nemške Commerzbanke se je zaradi odpisov, povezanih z grškimi obveznicami (odpisov je bilo za 760 milijonov evrov), s 324 v lanskem drugem četrtletju znižal na vsega 24 milijonov. Foto: Reuters

Potem ko so ZDA izgubile najboljšo bonitetno oceno, naj bi podobna usoda doletela še Francijo. Delnice banke Societe Generale so padle kar za 20 odstotkov in povzročile petodstoten padec pariškega indeksa CAC40. Tudi Frankfurt je po obetavnem dopoldnevu (plus je bil že več kot dvoodstoten) padel za pet odstotkov, medtem ko je newyorški Dow Jones ob velikem padcu finančnih delnic zanihal 430 točk navzdol.

Obdobje poceni denarja bo še dolgo trajalo
Upanje, da je najhuje mimo, je bilo torej zaman. V torek je namreč Dow Jones pridobil štiri odstotke, saj je ameriška centralna banka sporočila, da bodo obresti vsaj do sredine leta 2013 ostale v razponu med 0 in 0,25 odstotka. To je presenetilo analitike - Fed namreč nikoli ne postavi tako dolgoročnega cilja. Prvi odziv trga je bil občutno pozitiven, čeprav Fed na neki način sporoča, da vsaj še dve leti ne pričakuje močnejšega gospodarskega okrevanja.

Kako se je zareklo Michaelu Dellu ...
Podjetje Apple je v torek za hip postalo celo podjetje z največjo tržno kapitalizacijo na svetu. Šele ob koncu dneva je naftni velikan Exxon Mobil spet prevzel to vlogo, vendar je razlika majhna. Exxonova tržna kapitalizacija znaša 348,32 milijarde dolarjev, Applova 346,74 milijarde. Apple je že lani aprila prehitel Microsoft in postal največje tehnološko podjetje. Zanimivo - leta 1997 je Michael Dell na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil direktor Appla, odvrnil, da bi zaprl podjetje in denar razdelil delničarjem. Skoraj 14 let pozneje je Dell vreden 27 milijard, Apple skoraj 13-krat več.

Donos italijanskih obveznic vendarle padel
Tudi na evropskih borzah se je v torek vidno spremenilo razpoloženje. Frankfurt, ki je bil zjutraj že za sedem odstotkov v minusu (in že več kot 20 odstotkov pod letošnjo najvišjo vrednostjo), je hitro zlezel v pozitivno območje. Italijanske in španske državne obveznice so se podražile, donos se je spet približal "varnim" petim odstotkom. Kot je znano, je Evropska centralna ta teden spet začela kupovati omenjene papirje.

Finančne krivulje: Mag. Igor Erker pričakuje, da je padanja konec


Zlato tik pod 1.800 dolarji
Lahka nafta, ki je zaradi strahu pred recesijo padla na 78 dolarjev (najmanj po lanskem septembru), se je zavihtela nad 82 dolarjev za sod. Vrednost evra je bila ob 18. uri pod 1,42 dolarja. Zlato se v nenehnem postavljanju rekordov še ni umirilo in mu je le še nekaj dolarjev zmanjkalo do novega mejnika: 1.800 dolarjev.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

+4,54 %

56,45 EUR

NOVA KBM

+3,51 %

5,60

GORENJE

+2,71 %

7,00

PETROL

+2,12 %

189,95

LUKA KOPER

+1,89 %

10,81

MERCATOR

+0,33 %

152,50

TELEKOM

+0,00 %

68,00

INTEREUROPA

+0,00 %

1,70


Gorenje zjutraj za deset odstotkov v plusu

Vsaj za en dan se je pobrala tudi Ljubljanska borza. Delnice v prvi kotaciji so zlasti na začetku sredinega trgovanja močno poskočile, Gorenjeve celo za 10 odstotkov, s čimer so dosegle 7,5 odstotka. Kasneje ni bilo več takšne nakupne vročice, vseeno pa je indeks SBI TOP (671 točk) pridobil 2,34 odstotka. Tudi tokrat je promet s Krko presegel dva milijona evrov, najvišji posli so se sklepali pri 57 evrih. V borzni kotaciji je tečaj Savinih delnic ob 14 poslih padel za šest odstotkov, na 36,22 evra. To je nova najnižja vrednost Save v tem stoletju. Samo letos je tečaj izgubil 60 odstotkov.