GM namerava pri prodaji avtomobilov sodelovati z eBayem, da bi kupcem olajšal kupovanje svojih avtomobilov na spletu. Foto: Reuters
GM namerava pri prodaji avtomobilov sodelovati z eBayem, da bi kupcem olajšal kupovanje svojih avtomobilov na spletu. Foto: Reuters

Izvršni direktor podjetja Fritz Henderson je napovedal, da to pomeni začetek nove dobe. Novi General Motors bo lastnik štirih ključnih znamk - cadillaca, chevroleta, buicka in GMC-ja - ter bo v 61-odstotni lasti ameriške vlade, ki je za delež plačala 60 milijard dolarjev. Sindikat United Auto Workers bo imel v lasti 17,5 odstotka podjetja, kanadska vlada 12-odstotni delež, lastniki zadolžnic GM-a pa okoli 10 odstotkov. Ameriška vlada je že napovedala, da ne namerava sodelovati pri dnevnem vodenju podjetja.

Henderson je povedal, da pogajanja o prodaji GM Europe, ki vključuje Opel in Vauxhall, še potekajo.

GM je stečajni postopek sprožil 1. junija. Analitiki kratkoročen stečajni postopek GM-a vidijo kot dober znak, a opozarjajo, da se bo moral novi GM, ki bo v ZDA zaposloval 27.000 manj delavcev kot stari in bo imel 13 manj tovarn, prilagoditi kupcem in jim ponuditi sodobnejša vozila.

GM je januarja letos izgubil prestižni naslov največjega prodajalca avtomobilov. Toyota je lani prodala 8,97 milijona vozil, GM pa 8,35 milijona.

Iz podjetja so sporočili, da nameravajo posojila, ki so jih prejeli od ameriške vlade, odplačati še pred zdajšnjim rokom, ki se izteče leta 2015.