Državni ukrepi so pomagali Fordu pri prodaji vozil. Foto: Reuters
Državni ukrepi so pomagali Fordu pri prodaji vozil. Foto: Reuters
Policijski helikopter nad tovarno vozil. Foto: Reuters
Odpuščeni delavci na strehi tovarne, v kateri barvajo avtomobile. Foto: Reuters
Odpuščeni delavci so zaprli vhod v tovarno s tovornjaki. Foto: Reuters

Delavci vodilnim že 74. dan ne dovolijo vstopa v tovarno, ki so ga zaprli s tovornimi vozili, odpuščeni pa tovarno stražijo tudi na strehah zgradbe.

Nekdaj vodilno podjetje, ki izdeluje športne terence in rekreacijska vozila, se je v resnejših težavah znašlo že na začetku leta, ko vodstvo s sindikati ni našlo skupnega jezika, kako bi ohranili delovna mesta. Med krizne ukrepe spadata predčasno upokojevanje zaposlenih in nižanje plač, zdaj pa se jih je od 7100 delavcev 600 znašlo na cesti.

Podjetje SsabgYong, ki je lani ustvarilo 74,1 milijona dolarjev čiste izgube in ki lahko letno izdela 200.000 vozil, naj bi skupno odpustilo 36 odstotkov delavcev, ti pa želijo kljub krizi z upravo nadaljevati pogajanja.

Ker delavci ne želijo zapustiti tovarne v Pjeongtaeku, ki leži 40 kilometrov od glavnega mesta Seul, iz policijskih helikopterjev na tovarno mečejo plastične vrečke s solzivcem. Delavci pa vztrajajo: "Če ne želite govoriti z nami, nas raje ubijte!"


Svetlejši dnevi za Forda in Nissana
Očitno je bil program ameriškega predsednika Baracka Obame "Cash for Clunkers" učinkovit, saj Ford Motor Co. ugotavlja rahel vzpon julijske prodaje. Ideja je bila preprosta. Lastnik k uradnemu avtomobilskemu prodajalcu pripelje avtomobil, ki mora biti star manj kot 25 let. Uradni prodajalec vozil ga nato odkupi za od 3.500 do 4.500 dolarjev (2400 evrov - 2.100 evrov). Omenjena vsota se nato odšteje od kupnine novega vozila, hkrati pa enako vsoto avtomobilskemu prodajalcu povrne vlada, prodajalec pa mora potratni avtomobil čim prej odpelje na odpad ali v reciklažne centre.

Dobro kaže tudi Nissan Motor Co., ki v zadnjih desetih mesecih opaža rast na tokijski borzi. Poleg tega je podjetje na trg poslalo novo vozilo na električni pogon, imenovano "leaf". Na evropskem in kitajskem tržišču ter v ZDA bo na prodaj naslednje leto. Do leta 2012 naj bi izdelali 100.000 vozil na električni pogon.