Sodišče mora v osmih dneh od prejema zahteve za umik izdati sklep o začetku stečajnega postopka za SCT. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče mora v osmih dneh od prejema zahteve za umik izdati sklep o začetku stečajnega postopka za SCT. Foto: MMC RTV SLO
delavci, SCT
Propad SCT-ja je najbolj udaril prav delavce. Foto: MMC RTV SLO
SCT v stečaj

Vodstvo se je za umik predloga odločilo, ker propadajoči gradbeni gigant upnikom ne more poravnati 250 milijonov evrov dolgov.
Prav tako vodstvo podjetja ni našlo strateškega investitorja, ki bi v SCT vložil 30 milijonov evrov za plače delavcev in nadaljevanje del, je za TV Dnevnik poročal Erik Blatnik.
Mes optimističen glede uspešnosti poplačila
Prokurist družbe Dušan Mes je potrdil, da bo vodstvo SCT-ja, "če ne bo novih dejstev", do torkovega naroka na sodišču umaknilo predlog za začetek prisilne poravnave.
"Jaz mislim, da glede na to, koliko je stečajne mase, in glede na to, koliko je likvidne stečajne mase, in glede na to, da so delavci prednostno označeni, mislim, da če bi bil stečaj pravilno voden, delavci hitro lahko dobijo svoj znesek," je dejal Mes.
Soglasje za umik predloga in posledično za stečaj je dal tudi predsednik upravnega odbora Ivan Zidar. Za začetek stečaja sta se že opredelila tudi člana upravnega odbora Aleksander Meze in Janez Jamnik.
Sindikat dvomi o poplačilu
"Dejstvo je, da so prednostne terjatve samo zadnje tri plače, pa odpravnine, odškodnine in podobne zadeve. Vendar bodo tukaj praktično še tri plače zapadle, ki ne bodo imele po mojem mnenju neke realne osnove za izplačilo oz. bodo imele status navadnih terjatev," meni Oskar Komac iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pri svobodnih sindikatih.
Navadne terjatve pa se, kot opozarja Komac, poplačujejo šele takrat, ko stečajni upravitelj unovči stečajno maso. Navadno to traja več let, Elanov stečaj je, denimo, kar 20. Prav tako so poplačila nizka, zato Komac meni, da bodo delavci dobili le manjši del plač.
Dars skrbi, kaj bo z garancijami
Nad skorajšnjim stečajem pa so zaskrbljeni v Darsu, saj je SCT njihov vodilni partner pri dokončanju pogodbenih del, prenos pogodbenih obveznosti med preostalimi partnerji pa ni enostaven. Zato jih skrbi, kako bodo drugi partnerji sposobni končati dela po pogodbi. Predvsem pa jih skrbi, kako bodo prevzeli obveznosti glede bančnih garancij za dobro izvedbo del, ki jih je dal SCT.
Ob delo vsaj 760 zaposlenih
Ob stečaju bo delo izgubilo 760 oseb, kolikor jih še zaposluje SCT. Od teh je okoli 500 delavcev, ki so delali na gradbiščih oz. v operativi, drugi so visoko strokovno usposobljen kader, večinoma strokovnjaki za gradbeništvo.
A se bo število brezposelnih skoraj zagotovo še povečalo. SCT je namreč lastnik vrste hčerinskih družb, ki bodo najverjetneje končale v stečaju.

Za Zidarjem ostale razvaline
Tudi v tej zgodbi so v najslabšem položaju delavci. Poleg zaposlenih tujih delavcev, ki dobesedno nimajo več za kruh in se že vračajo v domovino, so se v tej žalostni zgodbi znašli tudi tisti, ki so bili v SCT-ju zaposleni več kot dvajset let, delali so po 300 ur na mesec, na dopustu pa niso bili že dolgo desetletje. Zdaj čakajo doma - psihično uničeni - na svoj denar, pa je poročala Suzana Kozel.

"Gospoda Zidarja smo imeli za visokega možakarja, smo ga cenili, zdaj ko se je zgodilo, pa je izpadel 'nikakvi' človek, ker je dovolil, da se nam to zgodi," razočarano pripoveduje nekdanji delavec.

SCT našemu sogovorniku dolguje 8.000 evrov - v ta znesek niso šteti vse nadure in dopust. Posojila odplačuje s težavo, k sreči mu pomaga žena. Porušen pa je tudi njegov notranji mir. "Zdaj sem začel kaditi, se sprehajam okrog blokov, ne vem, kaj se bo zgodilo. Denarja ni, dela ni, tako da je stanje obupno," pravi.

Brez prebite pare je ostal tudi Ibrahim Selimović, ki je brez plače že šest mesecev - ve, da ne bo dobil niti evra. "Samo toliko denarja imam, tri evre, žalostno je to (pokaže kovance). Od invalidnine dobivam 41 evrov, kolegi mi dajo 20, 30, 50, 10 evrov," je dejal.

SCT v stečaj