Obljube Ivana Zidarja o posojilu družbe EMS SCT-ju se še niso uresničile. Foto: MMC RTV SLO
Obljube Ivana Zidarja o posojilu družbe EMS SCT-ju se še niso uresničile. Foto: MMC RTV SLO

SCT je do konca prejšnjega tedna prejel skupno 2.240 prijavljenih terjatev, od tega 687 s strani pravnih oseb in 900 s strani fizičnih oseb, je razvidno iz poročila prisilne upraviteljice SCT-ja.

Upniški odbor SCT-ja je sicer na redni seji poleg preliminarnega poročila prisilne upraviteljice Marije Magdalene Šantl obravnaval še redno poročilo insolventnega dolžnika in okoliščine glede posojilne pogodbe.

Kot je po seji povedal predsednik upniškega odbora Uroš Ilič, iz poročila upraviteljice izhaja, da je do zadnjega konca tedna dolžnik prejel skupno 2240 prijavljenih terjatev, od tega 687 s strani pravnih oseb in 900 s strani fizičnih oseb. Vsote terjatev glede na zneske upraviteljica na današnji dan še ni mogla povedati, saj vpisovanje pri dolžniku še poteka.

SCT premostitvenega posojila še ni prejel
Glede posojilne pogodbe je največji slovenski gradbinec, ki je v prisilni poravnavi, upnike po Iličevih navedbah obvestil, da premostitvenega posojila do danes še ni prejel, pri čemer pa podrobnejših pojasnil ni želel podati.

Časopis Dnevnik je sicer pred dnevi navedel, da naj bi vodstvo SCT-ja po neuradnih informacijah v naslednjih dveh tednih vložilo predlog za stečaj.

"50-odstotna verjetnost, da se bo SCT uspešno finančno prestrukturiral"
Kot je povedal Ilič, je Šantlova danes na njegovo vprašanje o verjetnosti stečaja odgovorila, da še vedno obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da se bo družba SCT s pomočjo ukrepov v okviru predvidenega načrta uspešno finančno prestrukturirala.

Upniški odbor sicer kot organ dolžnika v postopku prisilne poravnave nima aktivne pravice, da bi predlagal zaustavitev postopka prisilne poravnave in začetek stečajnega postopka. Ilič je pojasnil, da to lahko stori bodisi prisilni upravitelj bodisi vsak upnik v svojem imenu.

Naslednja seja upniškega odbora predvidoma v prvi polovici aprila
Upniški odbor po Iličevih zagotovilih ni seznanjen z aktivnostmi in razmišljanji posameznih upnikov, na njegovo izrecno vprašanje SCT, ali je morda že prejel kakšen ugovor katerega koli drugega upnika, ki bi bil usmerjen v ustavitev postopka prisilne poravnave in začetek stečajnega postopka, pa je družba odgovorila, da "do danes takšnih ugovorov še ni prejela".

Ilič je še povedal, da bo naslednja seja upniškega odbora predvidoma v prvi polovici aprila.

"SCT, ki je v prisilni poravnavi, več kot očitno čaka stečaj. Delavci namreč še vedno čakajo na plače za januar in februar, gradbišča bolj ali manj samevajo, poleg tega pa so nekdaj gradbenemu gigantu številni investitorji že odpovedali pogodbe," je za Radio Slovenija poročal Uroš Kokošar.