Novemu zakonu pravijo tudi zakon o reformi Wall Streeta. Foto: EPA
Novemu zakonu pravijo tudi zakon o reformi Wall Streeta. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je navdušen nad sprejetjem zakona v senatu. Foto: EPA

Gre za najobsežnejši zakon finančnih regulacij, ki ga morajo senatorji uskladiti še s predstavniškim domom. Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil zadovoljstvo ob sprejetju reforme in dejal, da je skušala finančna industrija ustaviti reformo "s hordami lobistov in milijoni dolarjev". Obama je ob tem poudaril, da cilj reforme ni kaznovanje bank, ampak zaščita širšega gospodarstva in Američanov pred pretresi, ki smo jim bili priča zadnjih nekaj let.

Reid: Igre je konec
Vodja senatne večine Harry Reid je dejal, da ga izjemno veseli, da so po zdravstveni reformi sprejeli še drugi tako obsežen zakonodajni projekt, ob tem pa so na Wall Street poslali sporočilo, da se ne bo več mogel brezobzirno igrati z denarjem drugih. "Tisti, ki izigravajo sistem, so dobili obvestilo, da je igre konec," je povedal Reid.

Niso pa zakona podprli vsi demokrati. Demokratski senator Russ Feingold iz Wisconsina je glasoval proti, saj je prepričan, da reforme ne gredo dovolj daleč, da bi preprečile krizo, kot je bila zadnja.

Zakon uvaja številna nova pravila
Reforma ustanavlja zvezno agencijo za varstvo potrošnikov, vzpostavlja mehanizem za nadzor tveganj v sistemu in mehanizem za lažjo likvidacijo velikih podjetij v težavah, brez grožnje celotnemu sistemu ter uvaja nova pravila za zapletene finančne instrumente, ki so zakrivili zadnjo krizo. Pred izdajanjem hipotekarnih pravil bo treba dobiti zagotovilo, da jih je najemnik sposoben odplačati.

Delničarji v finančnih podjetjih bodo lahko dobili le moralno pravico nadzora nad delom direktorjev. Lahko bodo podali nezavezujoče mnenje o nadomestilih direktorjev, ki jih bo potrjeval upravni odbor. Pretirana nadomestila, ki bi bile nezdrava za sistem, bo omejevala centralna banka Federal Reserve. Centralna banka bo nadzirala velika med seboj povezana finančna podjetja, katerih propad bi lahko ogrozil sistem.

Končni podpis pričakujejo julija
Pogajalci v senatu in predstavniškem domu bodo skušali oba predloga reforme uskladiti, to naj bi se zgodilo do julija, nato pa naj bi zakon podpisal predsednik Obama.