Cene življenjskih potrebščin so se septembra precej povišale Foto: RTV SLO
Cene življenjskih potrebščin so se septembra precej povišale Foto: RTV SLO
Avgustovska inflacija
Povprečna letna inflacija septembra ostaja enaka kot avgusta. Foto: RTV SLO

Septembra je bila inflacija na letni ravni 3,2-odstotna, povprečna letna inflacija pa je dosegla 2,7 odstotka. Iz državnega statističnega urada so še sporočili, da je septembrska inflacija predvsem posledica višjih cen blaga, zadnja pocenitev naftnih derivatov pa še ni bila upoštevana.

Povprečna letna inflacija, merjena z usklajenim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je bila septembra tako kot avgusta 2,7-odstotna.

Najdražja oblačila
Septembra se je najbolj, za 5,7 odstotka, podražilo poltrajno blago. Prvič letos so se pocenile cene storitev, v povprečju za 0,9 odstotka. Za 8,9 odstotka so se zvišale cene obleke in obutev, zvišanje pa je predvsem posledica nove jesensko-zimske kolekcije. Zaradi podražitve goriv so se za 2,1 odsotka podražila stanovanja. Znižanje cen so septembra v statističnem uradu zaznali le pri rekreaciji in kulturi (za 3,1 odstotka) ter tobaku in alkoholu (za 0,3 odstotka).

Septembrska inflacija je v evroobmočju dosegla na letni ravni 2,5 odstotka. Avgusta je bila stopnja inflacije v evroobmočju 2,2 odstotna.