Na nižje avgustovske cene so vplivale predvsem razprodaje. Foto: RTV SLO
Na nižje avgustovske cene so vplivale predvsem razprodaje. Foto: RTV SLO
Letos tekoči primanjkljaj pod dvemi odstotki. Foto: RTV SLO

Kot je sporočil statistični urad, je bila inflacija na letni ravni 2,1-odstotna, povprečna letna inflacija pa 2,7-odstotna.

Povprečna letna inflacija, merjena z usklajenim indeksom cen življenjskih potrebščin, se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju.

Cenejša oblačila ter sadje in zelenjava
Kot še navajajo, je avgustovska deflacija predvsem posledica nižjih cen blaga, medtem ko cene storitev še vedno rastejo. V skladu s pričakovanji se je glavni vpliv poletnih razprodaj oblačil in obutve odrazil avgusta. Obleka je bila v povprečju cenejša za 11,7 odstotka, obutev pa za 10,1 odstotka.

Poleg kave, čaja in kakava (za en odstotek) pa so se pocenili še sadje (za pet odstotkov), ribe (za 1,7 odstotka) in zelenjava (za 0,2 odstotka).

Najbolj so se podražili počitniški aranžmaji
Tudi tokratno razmeroma močno povišanje cen v rekreaciji in kulturi je bilo predvsem posledica višjih cen poletnih počitniških aranžmajev (za 3,9 odstotka), nekaj pa so prispevale tudi še višje cene storitev za rekreacijo in šport (za 1,5 odstotka).

K skupni rasti cen so po 0,1 odstotne točke prispevale višje cene naftnih derivatov, počitnic v paketu ter telefonskih storitev in aparatov.

Višji tekoči primanjkljaj države
Novi so tudi izračuni tekočega primanjkljaja države, ki je za 0,5 odstotka BDP-ja višji od sprva objavljenega. V obdobju med 2000 in 2004 se je gibal med 3,9 in 2,1 odstotka. Letos naj bi se zmanjšal na 1,7 odstotka BDP-ja oziroma 108,6 milijarde tolarjev.