Cene so v primerjavi z marcem ostale nespremenjene. Foto: RTV Slo
Cene so v primerjavi z marcem ostale nespremenjene. Foto: RTV Slo
Zgornji inflacijski prag v evroobmočju je 2 odstotka.

Kot je sporočil statistični urad, se aprila cene kljub številnim podražitvam v povprečju niso spremenile, predvsem zaradi znižanja cen hrane in brezalkoholnih pijač.

Najbolj se je podražilo izobraževanje
Aprila so se najbolj zvišale cene izobraževanja, za 3,5 odstotka. Obleke in obutev so bili dražji za 1,7 odstotka, stanovanja in stanovanjska oprema za 1,4 odstotka, raznovrstno blago in storitve za 0,6 odstotka, gostinske in nastanitvene storitve pa za 0,5 odstotka. Alkoholne pijače in tobak so bili dražji za 0,1 odstotka. K skupni rasti cen so dražja goriva in energija prispevali 0,4 odstotne točke.

Ukinitev nalepk pozitivno vplivala na inflacijo
Zaradi ukinitve prometnih nalepk in nižjih stroškov pri registraciji vozila so se cene v podskupini druge storitve znižale za sedem odstotkov, storitve za rekreacijo in šport so bile cenejše za 5,5 odstotka, za 2,8 odstotka pa so se pocenili tudi avtomobili.

Povprečna letna inflacija, merjena z usklajenim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je bila aprila 2,7-odstotna.

Inflacija v evroobmočju 2,1-odstotna
Stopnja inflacije v 12 državah Evropske denarne unije je bila aprila na letni ravni 2,1 odstotka, kar je enako kot marca. Evropski statistični urad Eurostat bo dokončne podatke za inflacijo v EU-ju in evroobmočju objavil 19. maja.