Predstavniki ameriške bonitetne hiše S&P Sloveniji pripisujejo pozitivne obete. Foto: Reuters
Predstavniki ameriške bonitetne hiše S&P Sloveniji pripisujejo pozitivne obete. Foto: Reuters
Factor banka in Probanka razgrevata poslance

Predstavniki bonitetne agencije Standard & Poor's (S&P) so bili pretekli teden sicer precej kritični do stanja v slovenskih bankah. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je analitik S&P-ja Pierre Gautier na Dunaju povedal, da je slovenski bančni sistem po njihovi oceni v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu.

"Problem v Sloveniji so državne banke, ki predstavljajo približno polovico panoge," je ocenil in dodal, da se zdijo manj težavne zasebne banke.

Izjema sta po Gautierjevi oceni le Factor banka in Probanka. Vladno odločitev, da ju pošlje v likvidacijo, je ocenil kot poskus vladne odločenosti, da resnično reši težave v bančnem sistemu. Sicer pa naj bi Slovenija za dokapitalizacijo bank v lasti države do konca prihodnjega leta potrebovala od dve do tri milijarde evrov.

S&P je znižal oceno februarja
Standard & Poor's je Sloveniji bonitetno oceno nazadnje znižala za eno stopnjo z A na A- letošnjega februarja, vendar je napovedi iz negativnih spremenil v stabilne. Razlog za znižanje ocene pa je bila možnost povečanja bremena dolga zaradi podpore državnim bankam in nezanesljivih napovedi za gospodarsko rast.

Konec julija je S&P še enkrat potrdil bonitetno oceno A- in to je bilo prvič po letu 2010, da se bonitetna ocena Slovenije ni znižala. "To je zelo pozitiven signal Sloveniji, da smo na pravi poti in da so stvari, tako kot smo se jih lotili, pravilne," je tedaj premierka Bratušek komentirala bonitetno oceno S&P–ja, ki je Sloveniji za eno leto vnaprej napovedoval 1,5-odstotno gospodarsko rast.

Večja neprizanesljivost drugih bonitetnih ocen
Ostali dve bonitetni agenciji Fitch in Moodys sta bolj neprizanesljivi do Slovenije. Fitch je maja Sloveniji znižal bonitetno oceno za eno stopnjo z A- na BBB+ z negativnimi napovedmi. Kot razlog so navedli poslabšanje makroekonomskih in proračunskih razmer v državi.

Pri Moodysu še bolj negativno ocenjujejo Slovenijo. Konec aprila, ko je Slovenija izdajala dolarske obveznice, so znižali oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1. Njihova bonitetna ocena Slovenije je padla v območje naložbe visoke tveganosti (t. i. junk). Navedeni razlog za znižanje so bile razmere v bančnem sektorju in ocena o povišani verjetnosti potrebe po zunanji pomoči. Napovedi pa tudi ostajajo negativni.

Premierka Bratuškova je v pogovoru za Večer sredi maja omenila, da zoper Moody's ne izključujejo tožbe. "Tega, kar so si dovolili, si ne sme dovoliti nobena bonitetna agencija," je tedaj dejala Bratuškova.

Vlada se je nato odločila, da ne bo tožila Moody'sa, saj so od dogodkov ob izdaji zadnje dolarske obveznice v redni komunikaciji z njimi in so agenciji predstavili težave, ki jih je zaradi njihove poteze imela Slovenija.

Factor banka in Probanka razgrevata poslance