Nekaterim delavcem na gradbiščih delodajalci zagotovijo svežo vodo. Foto: Pixabay
Nekaterim delavcem na gradbiščih delodajalci zagotovijo svežo vodo. Foto: Pixabay

Delavci na različnih gradbiščih po državi so v poletnih mesecih vsakodnevno izpostavljeni visokim temperaturam, ki negativno vplivajo na njihovo počutje in splošno zdravje. Ministrstvo za delo je zato v javno razpravo poslalo zakonske spremembe, ki vključujejo zagotovitev ohlajevalnih prostorov, "ki ne smejo biti toplejši od 25 stopinj, zato da se lahko delavci pridejo na dve uri ohladit, sočasno s tem morajo biti na voljo brezplačni brezalkoholni napitki, s katerimi se hidrirajo", je pojasnil minister za delo Luka Mesec.

Sorodna novica Ministrstvo za delo namerava uvesti obvezne poletne ohlajevalnice za gradbene delavce

Delavec na enem od ljubljanskih gradbišč je za Radio Slovenija povedal, da jim v teh vročih poletnih dneh delodajalec vsako uro zagotavlja svežo vodo, sicer pa se na terenu hladijo s hladno vodo in svetlimi oblačili.

V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti dodatno zaščito delavcev na gradbiščih in ukrepe, ki bodo bolj zavezujoči za delodajalce, vsekakor pozdravljajo, vendar glede ohlajevalnih prostorov opozarjajo na strokoven pristop. "Te zadeve je treba strokovno obdelati, da si ne bodo ljudje, ki pridejo z visoke temperature v ohlajen prostor, še poslabšali zdravja. Ta prehod mora biti postopen," je opozoril Oskar Komac iz SDGD-ja.

Z Gospodarske zbornice Slovenije pa so sporočili, da podpirajo vse pobude za izboljšanje delovnih razmer in privlačnost zaposlitev v gradbeništvu, si pa želijo, da bi se spremembe zakonodaje uresničile že pred leti in da bi jih uvedli še več.