Nekatere trgovine so se zaradi težav preselile. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Bor Slana
Nekatere trgovine so se zaradi težav preselile. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Bor Slana

Politično neukrepanje, ko gre za reševanje težav, ki jih povzročajo nekateri Romi, vse bolj ogroža tudi zaposlene v trgovinski panogi, je v javnem pozivu, ki ga je naslovil na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca, poudaril Sindikat delavcev trgovine Slovenije.

Dogajanje vedno na istih lokacijah

V pozivu, s katerim se obračajo tudi na vodstva trgovskih podjetij, so navedli dogajanje, ki se je prejšnji teden zgodilo v občini Grosuplje. V eno od prodajaln je vstopila skupina 20 mladih Romov, med njimi tudi otroci in mladostniki, ob čemer se je pojavilo prerivanje, poslovodkinja pa je bila deležna zmerljivk in žalitev.

Po navedbah sindikata je to le eden od številnih podobnih dogodkov v trgovinskih poslovalnicah, ki se pogosto dogajajo na vedno istih lokacijah s širšega področja Kočevja, Novega mesta, Krškega, Brežic in drugih okoliških krajev. Na delodajalce in politične odločevalce zato naslavljajo apel k sprejetju ukrepov, ki bodo zaposlenim omogočili varno opravljanje dela.

Varnost zaposlenih in kupcev mora biti delodajalcu vedno na prvem mestu, poudarjajo v sindikatu. Skladno z zakonom je delodajalec dolžan zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu, a stroškovni razlogi podjetjem onemogočajo najem zadostnega števila varnostnikov, zatrjujejo.

Po njihovem mnenju neukrepanje države delodajalce še dodatno spodbuja, da se raje odločijo za zaprtje poslovne enote in premestitev zaposlenih na varnejše kraje. "Takšno situacijo smo v sindikatu nazadnje zaznali v primeru zaprtja ene izmed poslovnih enot v Krškem," so med drugim poudarili v sindikatu.

Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da so skupaj s policijo dejavni pri reševanju težav, saj je zagotavljanje varnosti prebivalcev na prvem mestu.

"Policija se vselej odzove na prijavo, poleg tega pa že vse od junija letos izvaja okrepljene dejavnosti na varnostno obremenjenih območjih," so spomnili. Prebivalce, delodajalce in zaposlene v različnih panogah, zavodih in ustanovah pozivajo, naj policiji dosledno prijavljajo tatvine in druga kazniva dejanja, da lahko ustrezno ukrepa.

Ministrstvo za delo poziva h krepitvi prisotnosti policije

Minister za delo Luka Mesec. Foto: BoBo
Minister za delo Luka Mesec. Foto: BoBo
Sorodna novica Na območju Kočevja in Ribnice zaradi večje prisotnosti policije manj kaznivih dejanj

"Nihče v času dela ne bi smel trpeti groženj ali nasilja," pa so se odzvali na ministrstvu za delo. Zaposlene v trgovini je treba ustrezno zaščititi, zato se ministrstvo pridružuje apelu sindikata, da naj se okrepi prisotnost policije, kjer se opisana problematika pojavlja. Zaposlene pa pozivajo, naj incidente nemudoma prijavijo policiji, da bo ta lahko ustrezno ukrepala, so poudarili.

Ministrstvo za delo v sodelovanju z drugimi resorji pripravlja tudi ukrepe za reševanje izzivov, povezanih z romsko skupnostjo, s katerimi obravnava širok spekter težav, od bivanjskih pogojev, zaposlovanja, šolanja, vključevanja v lokalno skupnost in ustvarjanja strpnega okolja na obeh straneh, so še navedli v odzivu.

Trgovinska zbornica: Če je treba, naj se spremeni zakonodaja

Na Trgovinski zbornici Slovenije navajajo, da so se v preteklosti na zbornico že obrnila posamezna trgovska podjetja, ki so navedla problematiko tatvin v prodajalnah, predvsem je šlo v tem primeru za lastnike prodajaln na območju jugovzhodne Slovenije.

S problematiko tatvin in škode, ki s tem posledično nastaja podjetjem, so seznanili tudi pristojne državne organe ter jih pozvali k ukrepanju, "predvsem v smislu pohitrenja postopkov ter učinkovitejših sankcij za kršilce, če je to potrebno, naj se spremeni tudi kazenska zakonodaja", so poudarili.

Zbornica v okviru svojih pristojnosti izvaja številna izobraževanja s področja varnosti in zdravja pri delu tako delodajalcev kot tudi delavcev. V letu 2016 so izdali tudi posebno zloženko na temo ravnanja v primeru nasilja od tretjih oseb v trgovini ter organizirali brezplačna izobraževanja po vseh večjih krajih v Sloveniji, med drugim tudi na območju jugovzhodne Slovenije.

Tudi v Sparu poudarjajo, da je skrb za varnost zaposlenih in kupcev na prvem mestu. Vse njihove trgovine po Sloveniji so redno pod skrbnim pregledom, da zagotavljajo varno okolje, v primeru kakršnih koli povečanih varnostnih tveganj pa takoj poskrbijo za okrepljeno prisotnost zunanjih varnostnih služb, so navedli.

Jožek Horvat - Muc: To so posamezniki, ki imajo imena in priimke

 Jožek Horvat - Muc. Foto: Bogdan Miklič
Jožek Horvat - Muc. Foto: Bogdan Miklič

Predsednik Sveta romske skupnosti Jožek Horvat - Muc in predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš sta sicer septembra ob srečanju s Poklukarjem obsodila kriminal v romskih naseljih, vendar opozorila, da gre za posameznike znotraj naselij. "Romska skupnost se omenja samo kot neka kriminalna skupnost, kar ne drži. To so posamezniki, ki imajo imena in priimke," je tedaj dejal Jožek Horvat - Muc. Tudi po besedah Rudaša kriminal v romskih skupnostih ne sme biti "vseslovenska težava, kot se plasira v javnosti".