Sindikat je kritičen do uprave, ki že eno leto zmanjšuje število zaposlenih in vztraja, da je zaposlenih v prometu na Pošti preveč. Foto: BoBo
Sindikat je kritičen do uprave, ki že eno leto zmanjšuje število zaposlenih in vztraja, da je zaposlenih v prometu na Pošti preveč. Foto: BoBo

"Zavedamo se, da je nezadovoljstvo zaposlenih na Pošti Slovenije na zelo visoki ravni in prav zato že dobro leto opozarjamo poslovodstvo na nujno potrebno ureditev delovnih razmer," so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu, kjer podpirajo zaposlene na eni izmed ljubljanskih pošt, ki so zaradi preobremenjenosti zavrnili raznašanje reklam. "Zaščitili jih bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi," so dodali.

Popolnoma razumljivo se jim zdi, da zaposleni na poštah, kjer že tako primanjkuje delavcev in že več kot leto dni opravljajo delo za dva ali celo več zaposlenih, izgubijo živce ob dodatnem delu. "Že celo leto opozarjamo na nujno potrebo po dodatnih zaposlitvah, saj nekatere pošte delujejo na samem robu človeških zmogljivosti, a zgodilo se ni nič," so poudarili.

Kritični so do uprave, ki že eno leto zmanjšuje število zaposlenih in vztraja, da je zaposlenih v prometu na Pošti preveč. "Če k temu dodamo še dotrajan vozni park in to, da se v sredstva za delo ne vlaga skoraj nič, dobimo nevzdržno situacijo," so opozorili.

Na težave opozarjajo že dlje

Sindikat, kot so pojasnili, na težave opozarja že dlje, a jih je delodajalec ignoriral oziroma poskušal prepeljati žejne čez vodo, dokler niso zagrozili s stavko. "Takrat so v poslovodstvu sedli z nami za mizo in sklenili dogovor, po katerem smo zamrznili stavkovne dejavnosti," so spomnili, a dodali, da pol leta pozneje ugotavljajo, da se poslovodstvo dogovora ni držalo.

"Napovedali smo, da bomo uporabili vsa sredstva sindikalnega delovanja. Nekateri s tem povezani roki že tečejo in se iztečejo 30. oktobra," so opozorili. "Zelo zgovoren je podatek, da se nam od podpisa dogovora z upravo še ni uspelo sestati. Še več, na sestanke pošiljajo podrejene zaposlene, ki jim ne dajo pooblastil za sklepanje dogovorov z nami," so še zapisali.

Poslovodstvu sporočajo, da je minil čas praznih obljub. "Pošte ne nameravamo prepustiti špekulativnemu upravljanju, ki bo z zategovanjem pasu in stiskanjem zaposlenih do poslednje kaplje znoja skušalo prikriti težave, ki bi jih morali začeti reševati takoj," so sklenili sporočilo.

Pošta: Sindikat po nepotrebnem stopnjuje pritisk

Na Pošti Slovenije opozorilo Sindikata poštnih delavcev glede vedno bolj nevzdržnih delovnih pogojev v podjetju ocenjujejo kot preuranjeno in nepotrebno stopnjevanje pritiska glede odprtih zadev. Kot so zatrdili, je ob zagotavljanju stalnega socialnega dialoga za prihodnji teden napovedan sestanek s sindikatom.

Kot so na Pošti Slovenije pojasnili v sporočilu za javnost, dogovor, ki so ga konec maja podpisali s Sindikatom poštnih delavcev, še vedno velja. "Omenjeni sindikat se je v njem med drugim zavezal, da bo podajal konstruktivna sporočila, ki bodo prispevala k uspešnemu zaposlovanju novih delavcev, zato tovrstno ravnanje sindikata pomeni kršitev omenjenega dogovora. Pošta Slovenije spoštuje primeren način vodenja socialnega dialoga, kar pomeni, da ostaja zavezana naslavljanju odprtih vprašanj in pobud med socialnimi partnerji," so poudarili.

Ob tem so zagotovili, da prek strategije zaposlovanja ves čas dejavno iščejo in zaposlujejo nove sodelavce v prometu, predvsem na področju dostave, saj se tako kot številna druga podjetja spoprijemajo s pomanjkanjem kadra. Vsa prosta delovna mesta objavljajo na zaposlitvenih portalih, spletni strani Pošte Slovenije, družbenih omrežjih in na straneh Zavoda RS za zaposlovanje.

Prav tako poteka nabava novih dostavnih vozil, s katerimi stalno posodabljajo svoj vozni park. "Družba skupaj s socialnimi partnerji tudi aktivno izvaja prenovo sistemizacije delovnih mest in njihovega vrednotenja ter prenovo sistema ocenjevanja in nagrajevanja delovne uspešnosti," so še navedli.