Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zavezanost avstrijskih podjetij Sloveniji kot poslovni lokaciji ostaja visoka, je na novinarski konferenci dejal direktor Advantage Austria Ljubljana Wilhelm Nest. "S skoraj 25 odstotki vseh tujih neposrednih investicij smo največji tuji vlagatelj v Sloveniji," je poudaril.

Spletna anketa, ki so jo na vzorcu 55 podjetij z večinsko avstrijskim kapitalom izvedli v zadnjem lanskem četrtletju, je pokazala, da Slovenijo kot privlačno naložbeno lokacijo ocenjuje 78 odstotkov podjetij, kar je ena odstotna točka manj kot lani, a sedem odstotnih točk več kot leta 2021. V primerjavi z obdobjem pred pandemijo covida-19 se je ta delež sicer zmanjšal; leta 2018 je bil 89,6-odstoten, leta 2019 pa 91-odstoten.

Avstrijska podjetja v Sloveniji po Nestovih besedah najbolj cenijo infrastrukturo in stopnjo digitalizacije, zavedanje o pomenu kakovosti, kakovost lokalnih dobaviteljev ter dostop do posojil in kapitala. Največ izboljšav pa si želijo glede administrativnih obremenitev, razpoložljivosti kvalificirane delovne sile, stroškov surovin ter davkov in drugih dajatev. "Kritične točke že vrsto let ostajajo iste," je opozoril.

S pomanjkanjem delovne sile se po njegovih besedah spopada 62 odstotkov anketiranih podjetij. Slovenija bi morala zato storiti več pri spodbujanju poklicnega izobraževanja, je prepričan. "Podjetja zdaj v izobraževanje in prekvalifikacijo zaposlenih veliko vlagajo sama, a so ti postopki pogosto dolgotrajni," je dodal.

"Celostna izkušnja kljub vsemu dobra"

Izkušnje poslovanja v Sloveniji je na konkretnem primeru predstavil prokurist avstrijskega družinskega podjetja Technocare Electronic Systems, ki se v Postojni ukvarja s proizvodnjo elektronskih komponent, Florian Walchhofer. Ob iskanju zemljišča za gradnjo proizvodne hale iščejo do pet dodatnih proizvodnih delavcev, pri čemer so z odzivom kandidatov zadovoljni. "Glede iskanja kadrov torej nimamo težav, se pa strinjam, da so administrativne ovire v Sloveniji res velike. Celostna izkušnja je kljub vsemu dobra," je povedal.

Tudi direktor družbe Boxmark Leather in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš je poudaril, da težave, na katere opozarjajo avstrijska podjetja, že nekaj časa ostajajo iste. "Zelo povedno je, da so v tokratni anketi prav vsi sodelujoči opozorili na administrativna bremena," je dejal. Negotovost, ki vlada na svetovnih trgih, se bo po njegovem mnenju gotovo poznala tudi pri letošnjih naložbah na slovenskem trgu, a so dolgoročnejši obeti dobri, je prepričan.