Kmetijski minister Dejan Židan je ocenil, da obstaja realna možnost, da bi lahko slovenski proizvajalci mlečnih proizvodov že letos izvažali na Kitajsko. Foto: EPA
Kmetijski minister Dejan Židan je ocenil, da obstaja realna možnost, da bi lahko slovenski proizvajalci mlečnih proizvodov že letos izvažali na Kitajsko. Foto: EPA

Kitajski inšpektorji so opravili nadzor celotne verige in pri tem obiskali kmetijo, zbiralnico mleka, Ljubljanske mlekarne in Mlekarno Celeia ter nacionalni veterinarski laboratorij, je ob koncu njihovega obiska povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Dodal je, da so ocenili, da je Slovenija vzpostavila dober sistem za nadzor varne hrane, da ima visoko usposobljeno veterinarsko službo ter da so obrati dobri in da lahko Slovenija zanesljivo zagotovi varnost hrane.

Dovoljenje ima 33 držav
Slovenija je vlogo za odobritev izvoza mleka in mlečnih proizvodov na Kitajsko vložila decembra 2012, strani pa sta postopke izpeljali zelo hitro. "Kitajska v tem trenutku dovoli uvoz mleka in mlečnih proizvodov samo 33 državam. Lista držav, ki so v čakalni vrsti, je skoraj tako velika kot lista držav, ki so že dobile odobritev," je pojasnil minister, ki se veseli, da bodo slovenski kmetje na razpolago dobili trg s približno 1,35 milijarde prebivalci.

"Ocenjujemo, da obstaja realna možnost, da bi lahko slovenski proizvajalci mlečnih proizvodov že letos izvažali na Kitajsko," je povedal Židan. Kot je dejal, ima del kitajske populacije, približno 10 odstotkov prebivalcev, zelo dober materialni status, zato iščejo hrano z dodano vrednostjo. "Cena je manj pomembna, pomembna je inovativnost proizvodov," je dejal.

Po mleku še meso?
Slovenija, ki ima na področju proizvodnje mleka trenutno okoli 120-odstotno samooskrbo, bi lahko na Kitajsko izvažala sirne proizvode in namaze, ne pa surovega mleka, ker logistično to po ministrovih besedah ni izvedljivo. "Strani bosta preučili tudi možnost za izvoz slovenskih mesnin na Kitajsko," je povedal Židan.