Z državnim gozdarskim podjetjem bi nekatere stvari lahko izvedli hitreje, meni Židan. Foto: BoBo
Z državnim gozdarskim podjetjem bi nekatere stvari lahko izvedli hitreje, meni Židan. Foto: BoBo
Jang Vang in Dejan Židan
Židan precej upanja polaga v gospodarsko sodelovanje s Kitajsko. Foto: BoBo

Židan je v STA-jevem intervjuju dejal, da spravilo lesa po lanskem žledolomu poteka dobro, prav tako pa si je oddahnil, da cene lesa kljub veliki količini na trgu niso močno padle oz. so padle manj od pričakovanj ministrstva.
"Žal mi je, da prejšnji vladi ni uspelo zbrati dovolj politične volje, da bi po hitrem postopku ustanovili državno gozdarsko podjetje, saj bi lahko tako nekatere stvari lani lažje opravili. Politika se je takrat ustrašila, vendar gremo mi s tem projektom naprej. Februarja bo ministrstvo na podlagi pogovorov s tujimi strokovnjaki in prejšnjega predloga zakona pripravilo izhodišča, ki jih bomo predstavili koalicijskim partnerjem in vladi, če bo želja, pa tudi odboru DZ-ja za kmetijstvo," je napovedal. Do februarja ali marca si tako želi doseči soglasje glede zakona, družba pa bi lahko bila ustanovljena do konca leta, je dodal.

Glede sankcij EU-ja proti Rusiji in njihovih povračilnih ukrepov je povedal, da to na Slovenijo ni imelo tako velikega vpliva, saj na področju kmetijstva od ruskega trga nismo toliko odvisni kot nekatere druge članice.
"Smo pa težave čutili zaradi posrednih učinkov. Pojavili so se viški nekaterih proizvodov, tudi po neobičajno nizkih cenah. V okviru enega izmed ukrepov smo zato s trga umaknili 3.000 ton jabolk, velik del teh pa je šel v humanitarne namene," je pojasnil.

Pogledujejo na Daljni vzhod
Druga stvar, ki se dogaja v EU-ju, pa je po njegovih besedah padanje cen mleka, zaradi česar Slovenija in druge članice že iščejo nove trge, zlasti privlačen pa je kitajski. "Lani nas je obiskala delegacija kitajskega ministrstva za kmetijstvo, nato pa še močna gospodarska delegacija pod vodstvom podpredsednika vlade. Kitajska je namreč sprejela politično odločitev, da je treba zmanjšati veliko razliko med slovenskim in kitajskim izvozom.

Ker iščemo dodatne rešitve, bi lahko imel ruski embargo, če ne bo trajal predolgo, za Slovenijo navsezadnje tudi pozitivne učinke, ker bomo osvojili tržišče z 1,35 milijarde prebivalcev, na katerega s hrano doslej nismo dovolj prodrli," je dejal.

Na Kitajsko želijo izvažati tudi mleko in meso
Na področju prehrane trenutno na Kitajsko še vedno izvažamo največ vina, kjer Židan v doglednem času vidi možnost rasti do 10 milijonov litrov z zdajšnjega milijona. Izvažamo tudi hmelj in mineralno vodo, zdaj pa se odpirajo možnosti še za mleko in mlečne proizvode ter meso in mesne izdelke.
"Ta mesec nas bodo obiskali predstavniki pristojnih veterinarskih oblasti iz Kitajske, ki bodo pregledali slovenske obrate. Nato razmeroma hitro pričakujemo ustrezna dovoljenja, da lahko promet steče.

Naš cilj je, da se gospodarska dejavnost na tem področju začne pred zasedanjem kitajsko-slovenske kmetijske skupine, ki bo v prvi polovici leta na Kitajskem. Dobili smo tudi vabilo, da z gospodarsko delegacijo oktobra obiščemo Kitajsko, da Pekingu in širše pokažemo, kaj še želimo izvažati na Kitajsko.

Če se bo izvoz na Kitajsko, ki ga ne načrtuje le Slovenija, realiziral po načrtih, se lahko zgodi, da bo v EU-ju celo primanjkovalo mleka. Takrat bodo cene kakovostne. Če pa se načrtovani ukrepi ne bodo v celoti realizirali, pa lahko pride do viškov in padca cen," je še dodal.