Pogačnik na tiskovni konferenci ni bil gostobeseden. Foto: RTV SLO
Pogačnik na tiskovni konferenci ni bil gostobeseden. Foto: RTV SLO
Poslovna stavba Mercatorja
Kad in Sod sta razkrila posle v zvezi s prodajo delnic Mercatorja. Foto: RTV SLO

Kot je povedal Pogačnik, je Sod delnice prodal zaradi strategije preoblikovanja portfelja, ki predvideva tudi postopen umik države iz gospodarstva. Podrobnosti pogodbe z odložnim pogojem Pogačnik ni želel razkriti.

Tako še vedno ni jasno, za kolikšno vsoto so v Sodu prodali svoj delež. Že v petek so iz obeh družb sporočili, da so se za prodajo svojih deležev v največjem slovenskem trgovcu odločili, ker je prodaja državnega premoženja v gospodarstvu ključen del strategije nadaljnjega razvoja Slovenije. Po njihovem mnenju namreč država že zdaj ni imela odločilnega vpliva v Mercatorju, zato se jim zdi odločitev o prodaji delnic slovenskim investitorjem smiselna.

Kad: S prodajo se država umika iz Mercatorja
Kad se je za prodajo 16,33-odstotnega deleža v Mercatorju odločil na podlagi ekonomskih kriterijev, pogodba pa je skladna z zakonodajo, je povedal predsednik uprave Kada Tomaž Toplak, ki ni želel razkriti podrobnosti pogodbe.

S prodajo deleža se družba dejansko umika iz ene svojih večjih naložb in na ta način se posredno iz gospodarstva umika tudi država, je povedal Toplak. Po mnenju Kada bodo spremembe v lastniški strukturi Mercatorja omogočale nadaljnji razvoj družbe v skladu z zastavljeno strategijo.

Kot je znano, je Kad svoj 16,33-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu, Sod pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško. Prodajo morata potrditi še upravni odbor Soda in nadzorni svet Kada.