Soršak je postopke sprožil še pred odhodom Janeza Bohoriča z vrha Save. Foto: MMC RTV SLO
Soršak je postopke sprožil še pred odhodom Janeza Bohoriča z vrha Save. Foto: MMC RTV SLO

Jani Soršak, ki prostovoljno pred iztekom mandata zapušča Urad RS za varovanje konkurence, je po poročanju Dnevnika zdaj udaril še v osrčje gorenjske gospodarske naveze. Ugotovil je, da je Sava kot 49,8-odstotna lastnica izvrševala koncentracijo v Gorenjski banki, čeprav ni nikoli priglasila koncentracije in objavila ponudbe za prevzem.

Savi grozi tudi globa
Zato je po Dnevnikovih informacijah odločil, da Sava brez soglasja urada za varstvo konkurence tako ne more več prosto razpolagati z delnicami Gorenjske banke. Sava mora zdaj objaviti prevzemno ponudbo za banko ali pa zmanjšati svoj delež pod 25 odstotkov. Če koncentracije ne bo priglasila, pa lahko dobi do deset odstotkov letnih prihodkov globe.

Zdaj je na potezi ATVP
Ukrepati pa bo morala tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki sicer pravi, da je že leto dni preverjala sume kršitve prevzemne zakonodaje v gorenjski gospodarski navezi. Glede na to, da varuh konkurence trdi, da sta Sava in Gorenjska banka povezani osebi, bo ATVP zdaj le prisiljena ukrepati in po zakonu o prevzemih Savi in Gorenjski banki zamrzniti glasovalne pravice v Abanki Vipi, in sicer do objave prevzema ali znižanja deleža pod 25 odstotkov.

Trenutno imata Sava in Gorenjska banka (ob upoštevanju opcijskih pogodb) 38 odstotkov delnic Abanke, še piše Dnevnik. ATVP je sicer pred dnevi glasovalne pravice že zamrznila državnim lastnikom Abanke, tako da bodo imeli glasovalne pravice le še manjšinski delničarji.