Matej Narat je novi predsednik uprave družbe Save in bo funkcijo začel opravljati marca 2011. Foto: MMC RTV SLO
Matej Narat je novi predsednik uprave družbe Save in bo funkcijo začel opravljati marca 2011. Foto: MMC RTV SLO
sava
Leto 2011 bo po mnenju uprave Save leto zmerne rasti in donosnosti poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Imamo rezerve, iz katerih bomo ta negativen rezultat konec leta pokrili in tudi zagotovili sredstva za izplačilo dividend našim delničarjem v naslednjem letu.

Janez Bohorič, dolgoletni predsednik uprave Save
Novo vodstvo Save Kranj

V Savi razlogov za predčasno zamenjavo niso navedli, neuradno naj bi bil povod zanjo slabo poslovanje podjetja, ki izhaja zlasti iz slabe naložbe v Merkur. Sava je imela namreč v prvih devetih mesecih kar 80 milijonov evrov izgube.
Bohorič sporazumno prekinil opravljanje funkcije
Nadzorni svet se je z Janezom Bohoričem sporazumel za predčasno prekinitev opravljanja funkcije predsednika uprave. Bohorič bo funkcijo predsednika uprave prenehal opravljati marca 2011, z dnem sprejetja letnega poročila Save na nadzornem svetu, ko bo funkcijo nastopil Matej Narat. Pravici do odpravnine se je Bohorič zaradi predčasnega sporazumnega končanja mandata odrekel, bo pa še nekaj časa ostal svetovalec novemu predsedniku uprave.

"Dejstvo, da se je pojavil res primeren kandidat, ki mu bom z veseljem predal svojo funkcijo, je gotovo eden od razlogov za sporazumno prekinitev," je pojasnil Bohorič, ki je Narata imel priložnost spoznati, ko je ta kandidiral za predsednika uprave Abanke. "Mislim, da bo dobro nadaljeval vodenje Save in da je v tem trenutku, ko je Sava pred finančnim in poslovnim prestrukturiranjem pravzaprav po svoje sreča, da smo dobili takšnega kandidata, ki bo skupaj s tistimi, ki smo jih predlagali in za katere upam, da jih bo vklopil v svoj tim, res uspešno lahko vodil Savo," je dejal.

Odločitve o predčasni razrešitvi sicer ni pričakoval, a je v kontekstu vsega, kar je do nje pripeljalo, ne obžaluje. Je pa prepričan, da Naratu zapušča Savo v "kar dobri kondiciji, ki bi bila lahko še višja, če se ne bi zgodila nesreča z Merkurjem". Tako pa ima Sava letos slabe poslovne rezultate in visoko zadolženost. A kot pravi je novi prvi mož "Narat človek, ki bo svojo vizijo finančne sanacije in nadaljnjega razvoja skupaj s sodelavci, ki mu jih bom zapustil v Savi, znal uspešno razvijati in uresničiti."

Narat je bil tudi predsednik uprave Abanke Vipa
Matej Narat je magister ekonomije in je poklicno pot začel leta 1991 na ljubljanski ekonomski fakulteti, po treh letih pa se je kot vodja zakladništva pridružil Factor banki. Leta 1998 je prevzel vodenje marketinške agencije Studio Marketing J.W.T., med letoma 1999 in 2002 pa je bil izvršni direktor za komercialo v SKB banki. Mesto člana uprave v NLB je prevzel julija 2002, kjer je v letu 2007 nastopil drugi mandat. Narat je bil maja letos z odložnim pogojem pridobitve licence Banke Slovenije imenovan za predsednika uprave Abanke Vipa. Banka Slovenije mu po več mesecih čakanja licence ni podelila.
Načrtovane nekatere prodaje delnic
Na četrtkovi seji so nadzorniki podali soglasje k predlogu uprave za uresničitev prodajne opcije na podlagi kupoprodajne pogodbe za delnice Merkurja med Savo in Merfinom. Upravo so pooblastili, da opcijo za prodajo 10-odstotnega deleža v Merkurju do Merfina uveljavi še letos, in sicer pred iztekom pogodbenega roka, in da stori vse potrebno za uspešno izterjavo te terjatve.
Nadzorni svet je bil od uprave tudi obveščen, da so prejeli obvestilo delničarjev družbe v zvezi s začetkom prodaje več kot 50 odstotkov delnic družbe. Delničarji NFD Holding, PSL Storitve, Oddus, Finetol in Gorenjska banka so namreč skupaj z drugimi delničarji oblikovali sveženj za prodajo delnic, ki znaša več kot 50 odstotkov vseh delnic. Kot pričakujejo delničarji, naj bi bila prodaja končana v od šestih do sedmih mesecih. Uprava kranjske družbe bo delničarjem pri postopku prodaje Save zagotavljala maksimalno podporo. Hkrati si uprava želi, da bi imela Sava tudi v prihodnje dolgoročno stabilne delničarje, ki bodo podpirali zastavljeno strategijo družb Poslovne skupine Sava.

Leto 2001 bo leto zmerne rasti
Na seji so se nadzorniki seznanili tudi s poslovnim načrtom Poslovne skupine Sava ter oceno poslovanja za 2012 in 2013, ki ga bo uprava nadgradila z načrtom poslovne reorganizacije Save. Uprava je poudarila, bo leto 2011 ponovno leto zmerne rasti in donosnosti poslovanja.

Skladno z načrti bodo družbe Poslovne skupine Sava ustvarile 195,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več glede na napoved prodaje za letos. Naložbena vlaganja družb Poslovne skupine Sava so v poslovni načrt vključena v višini 18,7 milijona evrov, naložbe pa načrtujejo pretežno v gumarski dejavnosti z zunanjetrgovinsko mrežo in v turistični dejavnosti. Družba Sava za 2011 načrtuje tudi dobiček pred davki in čisti dobiček v višini 7,2 milijona evrov.
Nadzorniki so se seznanili s povzetkom ključnih ugotovitev poročila o oceni vrednosti lastniškega kapitala Save. Iz poročila pooblaščenih cenilcev izhaja, da je knjigovodska vrednost delnice Sava v skrajnem spodnjem delu razpona ocenjene tržne vrednosti. Uprava in nadzorni svet zato menita, da trenutna borzna cena ne odraža prave vrednosti.

Imamo rezerve, iz katerih bomo ta negativen rezultat konec leta pokrili in tudi zagotovili sredstva za izplačilo dividend našim delničarjem v naslednjem letu.

Janez Bohorič, dolgoletni predsednik uprave Save
Novo vodstvo Save Kranj