Delavci Vemonta so zaradi neizplačil 28. aprila začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Vemonta so zaradi neizplačil 28. aprila začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO

Vemont je v lasti Vegradovih menedžerjev, čeprav delavci že od januarja niso prejeli plač, pa je bil predlog za stečaj lahko podan šele v ponedeljek, saj družba prej ni imela direktorja.

Direktorica Olga Vukovac je ob imenovanju zagotavljala, da podjetje ima sredstva za plačilo stroškov začetka stečajnega postopka, kar naj bi znašalo okoli 3.200 evrov. A je ob vložitvi predloga za stečaj v ponedeljek podala tudi vlogo za brezplačno pravno pomoč, kar bo po besedah v. d. sekretarja velenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Srečka Čaterja začetek stečaja odložilo vsaj za en mesec.

Direktorica obljubila, da bo podjetje samo plačalo stroške začetka stečaja
Delavci so se zato zbrali pred sedežem podjetja, direktorica pa jim je po pogovorih obljubila, da bo podjetje stroške stečaja plačalo. 128 zaposlenih zdaj čaka na to. S celjskega sodišča so sporočili le, da so predlog za stečaj prejeli, a ga še niso obravnavali.

Delavci si prizadevajo, da bi stečaj stekel čim prej, saj bi tako prejeli sredstva iz jamstvenega sklada in nadomestila za brezposelnost. Edino plačilo, ki so ga letos prejeli delavci, je bilo plačilo 450 evrov akontacije plače, podjetje pa jim med drugim dolguje del predlanskega in ves lanski regres, materialne stroške, povezane z delom, poravnani pa naj ne bi bili niti prispevki in davki.

Čater je ob tem izrazil prepričanje, da želijo lastniki podjetja zavlačevati postopek stečaja, saj naj bi pričakovali plačila nekaterih že opravljenih poslov.