V steklarni za zdaj ohranjajo del proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
V steklarni za zdaj ohranjajo del proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik
Joc Pečečnik in upravitelj Steklarne nove nikakor ne prideta do dogovora. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, pogajanja trajajo že okoli dva meseca, toda še včeraj so v Steklarni novi zaman čakali Pečečnikov odgovor. Štefan Rola je ob tem dejal, da nekaj dni steklarskih peči še ne namerava ugasniti, saj je v zadnjem trenutku našel še enega resnega interesenta za najem steklarne. Proizvodnja kristalina je tako predvidena vsaj še do petka, sindikalist Stjepan Miklavžič pa zatrjuje tudi, da so rezultati dela v zadnjih štirinajstih dneh zelo dobri. Napovedal je še, da so delavci celo sami pripravljeni najeti Steklarsko novo, če ne bo šlo drugače.

Začetki Steklarske nove segajo v leto 1947, ko je bila ustanovljena za potrebe izobraževanja. Pozneje se je začel razvijati tudi proizvodni del. Podjetje izdeluje 95 odstotkov izdelkov iz kristalina, stekla, ki se od kristala nekoliko razlikuje po sestavi, saj ne vsebuje svinca.

Proizvodnjo delijo na štiri dele: unikatni program, športni program, poslovna darila in vinske serije.

V Pečečnikovem podjetju GSA medtem zatrjujejo, da niso na potezi oni, temveč steklarna, saj jim Rola baje še zmeraj ne bi posredoval zahtevanih finančnih podatkov. Še več, očitajo mu celo izsiljevanje, nepotrebno pravniško zapletanje in izogibanje pogovoru o razmerah v steklarni, ki naj bi bile po ugotovitvah Pečečnikovih svetovalcev kaotične in nepregledne.

Stečajnemu upravitelju očitajo še, da z ohranjanjem dela proizvodnje s 65 zaposlenimi le še poslabšuje položaj in povečuje finančno izgubo. Rola očitke zavrača, v kratkem pa naj bi razkril tudi drugega interesenta za najem.

Pečečnik je bil junija izbran kot edini mogoči najemnik nepremičnin in opreme podjetja iz Rogaške Slatine, saj je samo on oddal popolno ponudbo.

Večina delavcev že na zavodu
Večina izmed 250 delavcev Steklarske nove bo odločitev sicer pričakala na zavodu za zaposlovanje; v tovarni jih, kot omenjeno, ostaja le 65. Vprašanje, ali bodo ohranili delovna mesta, pa ni njihova edina težava, saj se je poleg tega izkazalo, da jim delodajalec zadnja tri leta ni plačeval pokojninskega zavarovanja.