V prihajajočem šolskem letu se bo v steklarskih programih šolalo le sedem dijakov, je sporočilo ministrstvo za šolstvo. Prvih letnikov tovrstnega izobraževanja v letu 2009/2010 ne bo več. Foto: MMC RTV SLO
V prihajajočem šolskem letu se bo v steklarskih programih šolalo le sedem dijakov, je sporočilo ministrstvo za šolstvo. Prvih letnikov tovrstnega izobraževanja v letu 2009/2010 ne bo več. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik
Za najem Steklarske nove se je neuspešno zanimal tudi Joc Pečečnik, ki je od ponudbe odstopil kljub temu, da naj bi leta 2008 za ohranjanje proizvodnje v podjetju namenil milijon evrov. Foto: MMC RTV SLO
Steklarstvo
Slovenija je nekoč izobraževala steklarje za celotno območje nekdanje Jugoslavije. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova
Usoda Steklarske nove naj bi bila znana v prihodnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Steklarna ugaša

V Steklarski novi, ki je od maja letos v stečaju, so okoli 10. ure začeli prazniti steklo iz najpomembnejše peči, je sporočil stečajni upravitelj podjetja Štefan Rola.

Ob tem je pojasnil, da se je za ta korak odločil, ker še vedno ni prejel nobene zavezujoče ponudbe za najem opreme in proizvodnje. Rok za ugasnitev peči, ki ga je določilo sodišče, je sicer potekel že pred dvema dnevoma. V tem času je proizvodnja tekla naprej zato, ker so si delavci prizadevali sami najeti opremo steklarne. Za to bi potrebovali pisno garancijo večinskega lastnika slatinskega podjetja, torej Kada, a tega do 10. ure še vedno niso dobili. Predsednik tamkajšnjega sindikata Stjepan Miklaužić je poudaril, da so bili pogovori s Kadom zelo intenzivni, zato je imel sam občutek, da bodo našli rešitev.

Ko bo peč dokončno ohlajena, bo prepozno
Sicer pa bo praznjenje stekla iz osrednje peči potekalo še nekaj dni, je napovedal Rola in razložil, da bodo vso stekleno maso odpeljali na deponijo, čemur bo sledilo ohlajanje peči. Na vprašanje novinarjev, ali bo mogoče ohlajanje, če bi delavcem le uspelo pridobiti pisno zagotovilo Kada, potrebno za najem opreme in proizvodnje, ustaviti, je odgovoril pritrdilno. A bo to mogoče, le dokler se peč popolnoma ne ohladi. Delovanje peči stane vsak dan od 2.500 do 3.000 evrov, obnoviti pa bi jo bilo mogoče z vložkom, vrednim okoli milijon evrov.

Končna usoda 248 delavcev (od tega jih je 70 s Hrvaške) naj bi bila znana takoj po koncu pogovorov s Kadom. Prvi mož kapitalske družbe Borut Jamnik napoveduje, da bo odločitev za njihovo sodelovanje pri investiciji v Steklarsko novo oz. novo podjetje Steklo, d. o. o, s čimer bi delavci dobili garancije, znana v prihodnjih dneh.

Pred petimi leti še 59 dijakov steklarstva, naslednje leto le še sedem
V nadaljevanju velja nekaj besed nameniti tudi poklicem v steklarstvu, ki delijo podobno usodo kot poklici v tekstilni industriji, gostinstvu in kmetijstvu. To pomeni, da zanj ni zanimanja ne med mladimi ne med njihovimi starši.

Medtem ko se je pred petimi leti v Šolskem centru Rogaška Slatina za enega izmed steklarskih poklicev šolalo še 59 dijakov, se jih je v iztekajočem se letu le 12, naslednje šolsko leto pa se jih bo le še sedem. Čez slab mesec v prvi letnik steklarskih programov ne bo vstopil nihče, saj na spomladanskem razpisu za vpis v srednješolske programe ni za to pokazal zanimanja noben devetošolec, navaja Radio Slovenija.

65 let izobraževanja iz steklarstva tik pred izumrtjem
Glede na to, da sta gospodarska in finančna kriza steklarsko gospodarsko panogo porinili na rob preživetja, to ni presenečenje in kaže, da je tovrstno izobraževanje, ki ima v Sloveniji 62-letno tradicijo in je vzpostavljalo kader za steklarsko industrijo celotne nekdanje Jugoslavije, tik pred izumrtjem.

Če bodo v Steklarski novi v stečaju dokončno ugasnili peči, omenjenih nekaj bodočih steklarjev ne bo več imelo učnih delavnic. Čeprav se je namreč slatinsko podjetje leta 2003 odcepilo od steklarske šole, ker je proizvodnja izdelkov iz stekla presegla običajno šolsko prakso, je tedanja vlada izobraževanje steklarjev prenesla v okvir novoustanovljenega Šolskega centra Rogaška Slatina, proizvodnjo steklarskih izdelkov pa v družbo Steklarska nova, ki je danes v stečaju. Šolo pri življenju ohranja gimnazijski program.

Steklarna ugaša