V postopkih prisilne poravnave, likvidacije ali stečajnih postopkih so največkrat podjetja iz gradbenega sektorja, predelovalnih dejavnosti in trgovine. Foto: BoBo
V postopkih prisilne poravnave, likvidacije ali stečajnih postopkih so največkrat podjetja iz gradbenega sektorja, predelovalnih dejavnosti in trgovine. Foto: BoBo

To kaže na zelo zaostrene razmere v podjetjih in industrijskih panogah, je za Radio Slovenija poročal Milan Trobič.

V stečaj tudi veliko samostojnih podjetnikov
Letos je bilo za 45 odstotkov več začetih stečajev v gospodarskih družbah kot lani, je povedal vodja sektorja za statistiko in informiranje v Ajpesu Marjan Širaj.

Pojasnil je še, da je podobno tudi pri samostojnih podjetnikih. Pri njih so letos beležili 59 začetih stečajnih postopkov. "V lanskem enakem obdobju 30, torej je ta porast skoraj še enkrat višji," je dejal.

"Številna podjetja so na robu insolventnosti"
Predsednik in generalni direktor gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič meni, da povečanje števila stečajev ni presenetljivo. Prepričan je, da podatki Ajpesa kažejo, da je slovensko gospodarstvo v resni in globoki gospodarski krizi.

"V letu 2010 je neto čisto izgubo izkazalo več kot 19.000 podjetij. Številna mikropodjetja v tem trenutku ne dobijo plačil in še naprej poslujejo z veliko izgubo, so na robu insolventnosti in zato lahko pričakujemo v naslednjih mesecih še nadaljnje povečevanje stečajnikov," je napovedal Hribar Milič.

Na udaru podjetja iz gradbenega sektorja, predelovalnih dejavnosti in trgovine
Pri prisilnih poravnavah je položaj podoben kot pri stečajnih postopkih, je dejal Širaj in dodal, da tudi tu opažajo občutno rast. "Začetih postopkov prisilnih poravnav gospodarskih družb je bilo v letošnjem prvem polletju 31, v celem lanskem letu pa 36," je povedal.

Podobno rast je opaziti tudi pri likvidacijah, kjer ugotavljajo, da je bilo letos začetih 45 takih postopkov, medtem ko jih je bilo lani v celotnem letu skupaj 49. To pa pomeni, da bo do konca leta število likvidacij, prisilnih poravnav in stečajev še naraslo. Na udaru pa so v vseh primerih podjetja iz gradbenega sektorja, predelovalnih dejavnosti in trgovine.