Stavkajoči delavci so se v Mariboru sešli s predsednico Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidijo Jerkič ter razpravljali o nastalem položaju in mogočih rešitvah. Foto: MMC RTV SLO
Stavkajoči delavci so se v Mariboru sešli s predsednico Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidijo Jerkič ter razpravljali o nastalem položaju in mogočih rešitvah. Foto: MMC RTV SLO

To naj bi se zgodilo v ponedeljek, do takrat pa se bo stavka nadaljevala na domu.

Stavkajoči delavci so se v Mariboru sešli s predsednico Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidijo Jerkič ter razpravljali o nastalem položaju in mogočih rešitvah. Še vedno čakajo na neizplačane plače za junij, regres za letni dopust in prispevke za zadnja tri leta ter jubilejne nagrade.

Direktor podjetja Stanislav Žuman je v dopisu delavcem poudaril, da je "glede na trenutno gospodarsko situacijo in položaj družbe Karoserije poslovodstvo zaposlenim ponujalo največ, kar bi še bilo mogoče izpolniti, vendar je sindikat v imenu zaposlenih vse ponudbe, ki niso 100-odstotno izpolnjevale njihovih pričakovanj, zavrnil oziroma je svoje zahteve še zaostroval".

Delavci so se predloga za stečaj podjetja razveselili
Stavko je označil za nezakonito in škodljivo poslovanju družbe ter delavce znova pozval k vrnitvi na delo. "Če bi poslovni procesi stekli, bi se bilo mogoče pogajati o izvedbi potrebnih ukrepov, kako bi v končnem cilju poravnali obveznosti do zaposlenih in omogočili zmanjšano število stabilnih delovnih mest. Če do takšnega dogovora ne pride, pa bo poslovodstvo prisiljeno vložiti predlog za stečaj družbe," je zapisal Žuman. S tem naj bi soglašal tudi lastnik družbe Franc Unuk.

Delavci so se predloga za stečaj podjetja razveselili, saj bi to pomenilo "končanje agonije" in možnost, da se prijavijo na zavod za zaposlovanje in svoje zahteve prijavijo v stečajno maso. A dvomijo, da bo vodstvo svojo obljubo tudi držalo. "Obljubili so že marsikaj, pa se nič ni zgodilo," je povedal predsednik sindikata SKEI v podjetju Dušan Mlakar.

Delavci so na sestanku z Jerkičevo izrazili prepričanje, da želi lastnik Unuk najprej povsem izčrpati Karoserije, s tem da vso lastnino prenese na novoustanovljeno podjetje Karoserist.

Jerkičeva stavkajočim delavcem obljubila pomoč
Mlakar je predlagal, da delavci stavko nadaljujejo na domu, medtem ko so bili doslej prisiljeni stavkati pred sedežem podjetja, saj jim delodajalec ni dovolil vstopiti v stavbo. Če v ponedeljek ne bo vložen predlog za stečaj, ga bodo poskušali doseči s pomočjo občine oziroma zavoda za zaposlovanje.

Jerkičeva je stavkajočim delavcem obljubila denarno pomoč sindikata 40 evrov, pomagali pa jim bodo tudi pri pridobivanju enkratnih solidarnostnih pomoči države. "Nekaj za premostitev te trenutne situacije bo. Računamo pa zelo močno na informacije, da bo v kratkem sprožen stečajni postopek in da bodo delavci zaostale prejemke, ki jim jih je delodajalec dolžan, prejeli prek jamstvenega sklada," je pojasnila.

V družbi Karoserije, ki se ukvarja z avtomobilsko industrijo, s presledki stavkajo od 24. maja. Število zaposlenih se je medtem s 100 zmanjšalo na 58.