Direktor podjetja Leka, ki je v letih 2008 in 2009 izkopalo ter odvozilo zemljino z gradbišča, je že v ponedeljek za MMC napovedal, da bo skupaj z drugimi podizvajalci s težko mehanizacijo zaprl dostop do dvorane, če ne bo dobil pisnega zagotovila, da bodo opravljena dela tudi plačana. Zaplet je takrat na kratko komentiral župan Janković.
Direktor podjetja Leka, ki je v letih 2008 in 2009 izkopalo ter odvozilo zemljino z gradbišča, je že v ponedeljek za MMC napovedal, da bo skupaj z drugimi podizvajalci s težko mehanizacijo zaprl dostop do dvorane, če ne bo dobil pisnega zagotovila, da bodo opravljena dela tudi plačana. Zaplet je takrat na kratko komentiral župan Janković. "Danes govorimo o spektaklu, in ne o posamezniku, ki želi izsiljevati," je dejal. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Rado Pezdir in Maks Tajnikar
Pezdir in Tajnikar imata glede plačilne politike pri projektu Stožice različni mnenji. Foto: MMC RTV SLO

Nezadovoljstvo nekaterih podizvajalcev, ki so sodelovali pri gradnji športnega parka v Stožicah, je doseglo višek. Na dan prve tekme so svoje zahteve podkrepili še s protestom pred dvorano. Direktor podjetja Leka Miran Srčnik namreč trdi, da mu investitor projekta Grep dolguje več kot polovico plačila za opravljene storitve, zato v protestu vidi zadnji izhod. Pravi, da ga podpirajo tudi drugi podizvajalci, ki prav tako niso dobili plačil.

Pezdir nad dogodki ni presenečen
Takšno stanje projekta, ki ga je prek razpisa podprla tudi država, je ekonomist Rado Pezdir označil kot "popoln kolaps pravne države in dokaz, da če za projektom stoji država, gre za slabo gospodarjenje v škodo zasebnih izvajalcev". Za MMC je poudaril, da se očitno zadeve vedno stopnjujejo na isti način kot v Vegradu, Preventu in podobnih podjetjih.

"To, kar se je zgodilo zdaj v Stožicah, na žalost ni presenetljivo." Če tri leta nihče ničesar ne plača, je to gospodarski kriminal, je prepričan in dodaja, da bi zato moral kdo sedeti. "Tako v državi ne moremo delati," je končal.

Tajnikar: Treba je biti razumen
Nasprotno pa je ekonomist Maks Tajnikar prepričan, da gre v tem primeru za odnos med Grepom in podizvajalci. "Pri teh rečeh je treba biti razumen. V gradbeništvo vlada splošna nelikvidnost, daleč največja glede na preostale sektorje. Razumljivo je, da tudi pri tem projektu prihaja do nelikvidnosti," je poudaril za naš portal. Prav tako po njegovem mnenju pri vsaki stvari ne moremo računati na pomoč ali intervencijo države.

"Podizvajalci pa se morajo zavedati, da bodo jutri hoteli imeti posle, in če bodo danes prekinili poslovni odnos z naročnikom, če del krize ne bodo prevzeli tudi nase, potem teh poslov ne bo. To se najbolje vidi pri Vegradu, saj je reševanje Vegrada tudi reševanje podizvajalcev in dobaviteljev. Vse težave so v istem žaklju." Sicer pa je dejal še, da podjetje Leka po njegovem mnenju ni neko malo podjetje, zato tukaj ne gre za nezaščitenega bosanskega delavca, ki dela za minimalno plačilo in ga nihče ne ščiti, ampak so verjetno v igri tudi drugi posli in določene rezerve.

Mencinger: Stvari naj reši tisti, ki jih lahko
Da se zapleti glede plačil morajo rešiti, pa je prepričan ekonomist Jože Mencinger. "Na vsak način se bo nekdo moral zadolžiti, ali bo to država ali pa mesto. Gotovo je podizvajalcem težko in zdaj imajo priliko, da se stvari rešijo. Stvari naj rešijo tisti, ki jih lahko, zaradi mene tudi država," je o trenutnih razmerah dejal za MMC.