"V SDH menimo, da je možno z aktivnimi pristopi v prestrukturiranju družbe - skladno z dobro prakso prestrukturiranj podobnih podjetij v zahodni Evropi - ponovno postaviti na plano neko vrednost, ki v prejšnjem privatizacijskem postopku ni bila ponujena," je po prodaji Telekoma dejal predsednik uprave SDH-a Marko Jazbec. Foto: BoBo
SDH bi v 2016 prodal 20 naložb
Nova uprava SDH-ja predstavila strategijo

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je predstavila strateške usmeritve dela v prihodnjem letu. Gre za načrte pri upravljanju portfelja, prestrukturiranju in prodaji podjetij ter denacionalizaciji in uravnavanju likvidnosti.

Predsednik uprave SDH-ja, ki je bila imenovana konec oktobra, Marko Jazbec, je povedal, da se bodo privatizacijski postopki nadaljevali skladno z usmeritvami strategije.

"V letu 2016 v smislu privatizacije ali razpolaganj z delnicami Telekoma Slovenije ne načrtujemo posebnih dejavnosti. Zelo pa pozdravljamo prizadevanja uprave in nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki zelo dejavno dela na različnih scenarijih prestrukturiranja Telekoma, kar bi lahko bili dobri nastavki za obnovitev privatizacijskih postopkov v naslednjih letih, " je dejal.

Po potrditvi načrta za 2016 na vladi potekajo priprave na privatizacijo NLB-ja in prodajo portfeljskih naložb. Predsednik uprave SDH-ja je tudi razložil, da v prihodnjem letu ne načrtujejo nove prodaje Telekoma Slovenije, vendar želijo prodati vsaj 20 trenutnih državnih naložb.

Tri aktualne prodaje
SDH-jev načrt upravljanja kapitalskih naložb za leto 2016 temelji na strategiji upravljanja državnega premoženja. Trenutno so najbolj aktualni postopki prodaje Cimosa, Adrie Airways in Palome ter usoda ustavljenih prodaj Telekoma Slovenije in Cinkarne Celje, ki sta na seznamu naložb države za prodajo.

SDH bi v 2016 prodal 20 naložb
Nova uprava SDH-ja predstavila strategijo