Savine delnice so se pocenile kar za osem odstotkov in padle na 191 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Savine delnice so se pocenile kar za osem odstotkov in padle na 191 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Brezposelni v ZDA
V prvi polovici tega tedna je bilo v ZDA objavljenih kar nekaj pozitivnih makroekonomskih podatkov, ki pa so jih vlagatelji zaradi grške krize nekako prezrli. Zasebni sektor je tako prejšnji mesec v ZDA prvič po januarju ustvaril nekaj delovnih mest. Jutri bo sicer ministrstvo za delo objavilo podatek, koliko služb je bilo v ZDA ustvarjenih aprila. Foto: EPA


Vlagatelji po vsem svetu so prestrašeni, ker so razmere v Grčiji zelo napete, podoben scenarij pa se lahko zgodi še kje. Spet so jo najbolj skupili lastniki delnic Zavarovalnice Triglav, katerih cena je zdrsnila do 21,9 evra. Telekomove delnice so se pocenile šestič v zadnjih sedmih dneh. Še več, cena je zdrsnila do 111,3 evra, to pa je najmanj od začetka kotacije. Zlati časi, ko so kupci za Telekomovo delnico brez težav odšteli 500 in več evrov, so le še lep spomin. Najprometnejše Krkine delnice (440 tisoč evrov prometa) so zdrsnile do 66,5 evra. Še najmanj, 0,17 odstotka, je izgubil Mercator. Vlagatelji očitno nakup Merkurja ocenjujejo pozitivno. Indeks SBI TOP (930 točk) se je znižal za odstotek. V standardni kotaciji je več kot osem odstotkov strmoglavil tečaj Save.

Wall Street: Tudi sreda v znamenju rdeče barve
Sveži znaki, da se bo grška kriza razširila v preostale dele Evrope, je tudi v sredo obremenila svetovne delniške indekse. Evro je zdrsnil najnižje v zadnjih 14 mesecih, cena lahke nafte se je spustila pod 80 dolarjev, vlagatelji so varno zatočišče našli v ameriških državnih obveznicah. Začnimo v ZDA. Največje izgube so utrpele delnice industrijskih podjetij in podjetij, ki predelujejo surovine. Dow Jones (10.868 točk) se je dan po dvoodstotnem padcu ob visokem prometu znižal še za 0,6 odstotka, večji padec pa so preprečili pogumnejši vlagatelji, ki menijo, da je po popravku trg spet zrel za nov vzpon. Delnice trgovca Wal-Mart so se drugi dan zapored podražile, tudi delničarji Coca-Cole so bili zadovoljni s trgovanjem.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

-1,24 % 67,14 EUR
MERCATOR-0,17 %159,78
NOVA KBM-0,42 % 11,76
TELEKOM-1,68 % 112,83
LUKA KOPER-0,81 % 20,94
PETROL-1,03 %296,00
GORENJE-1,54 %13,45
INTEREUROPA +2,94 %3,50


V Braziliji gre pivo dobro v prodajo
Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.023 točk) se je v sredo spustil še odstotek nižje in pristal na najnižji točki v zadnjih dveh mesecih. Agencija Moody je posvarila, da utegne kmalu Portugalska prejeti še slabšo kreditno oceno, na nervozo pa so vplivale tudi krvavi posnetki protestov v Atenah. Grške banke so v povprečju padle še za tri odstotke. Med redkimi "pozitivci" je bila pivovarna Anheuser-Busch. Delnice so po objavi lepega četrtletnega dobička (zlasti v Braziliji je prodaja piva občutno porastla) pridobile 2,3 odstotka.

Evropa dopoldne okrevala
Četrtek je v Tokiu pričakovano minil v znamenju pesimizma, saj so bili vlagatelji več dni na počitnicah in se je trg šele zdaj odzval na grško krizo. Tokijski Nikkei je padel za 3,3 odstotka in je na dvomesečnem dnu. V Evropi so bili sredi dneva delniški indeksi končno v zelenem območju. Frankfurtski DAX 30 se je povzpel za več kot pol odstotka in spet dosegel 6.000 točk. Banka Commerzbank je bila po rasti v ospredju, potem ko so bili rezultati prvega četrtletja boljši od pričakovanj. Evro je medtem padel na vsega 1,2738 dolarja, cena lahke nafte pa niha okrog meje 80 dolarjev.

Stara modrost: prodaj maja in pozabi na delnice
V zadnjih dneh seveda ne manjka razprav, ali zdaj na delniških trgih gledamo preobrat in ali se po 13 mesecih strme rasti začenja medvedje obdobje. Mesec maj je kar pravšnji za preobrat razpoloženja. Stara modrost Wall Streeta pravi, da je smiselno maja prodati delnice (Sell in May, go away). Statistika pravi, da je pametno držati delnice v obdobju od novembra do konca aprila, nato pa denar do novembra preseliti v obveznice. In to ponavljati iz leta v leto. Ta strategija bi od leta 1950 do danes ob vložku 10 tisoč dolarjev prinesla skoraj 580.000 dolarjev! Kdor je počel ravno nasprotno, se je njegovih 10 tisoč dolarjev stopilo na 341.