Po Sloveniji je ob nedeljah zaprta večina trgovin. Foto: BoBo/Bor Slana
Po Sloveniji je ob nedeljah zaprta večina trgovin. Foto: BoBo/Bor Slana

Ob nedeljah in praznikih boste pri nas težko kaj kupili, ker so skoraj vse trgovine zaprte. Zato je dobro vnaprej vedeti, kje boste vendarle lahko dobili kakšno malenkost, ki jo nujno potrebujete.

Zakon določa, da lahko nekatere prodajalne vendarle obratujejo tudi v nedeljo in na dela prost dan. To so manjše, do 200 kvadratnih metrov velike trgovine na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Odprte so lahko tudi manjše trgovine, v katerih delo opravlja nosilec trgovinske dejavnosti oziroma prokurist. Takih trgovin, razen pekarn, v slovenski Istri ni veliko. V Izoli je vsak dan odprt družinski market Vanja, ki je poimenovan po lastnici. "Stranke so zelo hvaležne, da smo odprti. Kupujejo predvsem pijačo, ki je v teh vročih dneh dobrodošla, pa salame, domače zavitke in sladoled," pravi lastnica.

Največ prometa je prav takrat, ko so druge trgovine zaprte, potrjuje: "Promet je večji, to moram potrditi. Se kar poveča, za kakih 300 ali 400 odstotkov, absolutno."

Večina ljudi pa se je novi realnosti že prilagodila in se z obratovanjem oz. neobratovanjem trgovin ne obremenjuje več: "Meni bi bolj ustrezalo, da bi bile odprte, razumem pa tudi ljudi, ki delajo v trgovinah. Jim privoščim, da so doma, z družinami in podobno," je povedala mimoidoča. Neka druga občanka pa je dejala: "Mislim, da je to okej. Tudi trgovci potrebujejo svoj počitek. Mislim, da smo se kar navadili."

"Sem za to, da tako ostane, kakor je. Smo se navadili, da uredimo vse med tednom. Naj trgovke malo uživajo," pove moški, še ena mimoidoča pa opozori: "Mislim, da bi bilo sploh poleti dobro, da bi bilo pri nas to odprto. Vem, da je v Trstu kar nekaj trgovin odprtih. In je žalostno, da Slovenci potem hodimo v Italijo, namesto da bi kupovali tu, pri nas."

Prav to in pa potrebe turizma sta bila glavna argumenta nasprotnikov zaprtja trgovin. Njihove napovedi so se delno tudi uresničile.