TVM je v krizi približno leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
TVM je v krizi približno leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v TVM

Delavci, večinoma člani Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI), tako zahtevajo izplačilo preostanka novembrske plače, dela regresa za letni dopust za leto 2010 v višini okoli 300 evrov, nekateri pa tudi odpravnine, šolnine in jubilejne nagrade. Stavka poteka v prostorih podjetja.

Predsednik stavkovnega odbora v podjetju Franjo Trojner je povedal, da bo stavka zagotovo trajala vsaj do torka, 11. januarja, saj jim je za ta dan obljubljeno izplačilo polnih plač in preostanka regresa. Tega dne bo sklical tudi zbor delavcev, kjer bodo odločali, kako naprej.

Podjetje potrebuje svež kapital
Delavci želijo tudi, da bi se končno razjasnila usoda podjetja, kjer proizvodnja zadnje leto bolj ali manj stoji. Po Trojnerjevih besedah so se z vodstvom pogovarjali tudi o tem, a dorečenega ni bilo še nič. "Iščejo se partnerji. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih dveh tednih," je pojasnil. Predsednik sveta delavcev Miran Frece pa je povedal, da naj bi se pogovarjali z dvema morebitnima kupcema, drugih podatkov pa nima. Poudaril je, da podjetje nujno potrebuje svež kapital.

Težave že pred slabim letom dni
Predsednik uprave TVM-ja Janez Lipuš je delavcem pred tem sicer obljubil, da bodo zamujajoča izplačila prejeli najpozneje do konca leta, a to se ni zgodilo, zato so delavci uresničili sklep o stavki, sprejet 10. novembra. Sekretar sindikata SKEI Podravje Branko Medik je povedal, da so delavci od obljubljenega dobili le akontacije plače v višini 659 evrov.

TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov in trenutno zaposluje okoli 145 ljudi, je v krizi že dobro leto in pol. Težave so bile že pri izplačilu januarskih plač, ki so si jih zaposleni izborili šele z grožnjami s protestnim shodom pred tovarno. Znova se je zalomilo pri izplačilu plač za maj. Delavci so tedaj začeli stavko, a so jo naslednji dan prekinili, saj so z lastnikom dosegli dogovor glede dinamike izplačil obveznosti do zaposlenih. Prav tako je bil sklenjen dogovor o dokapitalizaciji družbe v višini 7 milijonov evrov.

Stavka v TVM