Gradbeništvo ni težava le pri nas. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeništvo ni težava le pri nas. Foto: MMC RTV SLO

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je za letos napovedal 0,9-odstotno gospodarsko rast, in če se bodo zdajšnje smernice nadaljevale, potem bo ta cilj dosežen, je danes na novinarski konferenci povedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Vendar pa bo rast nižja kot v povprečju držav z evrom kljub zelo podobni dinamiki.

Glavno gonilo rasti je po besedah Vasleta tuje povpraševanje, a jo navzdol vleče kriza v gradbeništvu, ki pa je težava v celotnem območju evra. Če se bo rast izvoza nadaljevala z zdajšnjim tempom, bomo predkrizno raven obsega izvoza dosegli šele sredi leta 2011, je napovedal Vasle.

V gradbeništvu so trenutno še najbolj obetavne napovedi za gradbene investicijske objekte, predvsem zaradi napovedanih investicij države v železniško infrastrukturo. S težavami v gradbeništvu je močno povezana tudi plačilna sposobnost oz. nesposobnost podjetij, še ugotavlja Umar v danes objavljeni publikaciji Ekonomsko ogledalo. Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti je dosegel že skoraj 300 milijonov evrov, število plačilno nesposobnih pravnih oseb pa se bo pred koncem leta po pričakovanjih močno povečalo.